/ MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Közélet, hírek

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

1/4

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

?>
Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
?>
Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
?>
Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
?>
1/4

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
Közélet, hírek

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

2014.05.30. 12:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Gödöllő, Magyarország

Építészek, alkotók:
Máté Zsolt dr.

Vélemények:
1

Rangos nemzetközi elismerésben részesült hazánk kiemelkedő kulturális örökségvédelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély (vezető tervező: Dr. Máté Zsolt). A műemléket a FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertesének választották.

A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb. (A díj pontos megnevezése: FIABCI World Prix d`Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category)

A pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt. 

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
1/4
Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

„Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra a felújított épületrészeket, a jelenleg látogatható részeket neveztük. Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi, világszintű elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése és jelenlegi hasznosítása is értékelési szempont volt a pályázaton. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért.

Köszönet érte mindenkinek, aki a felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Ez az elismerés a magyar műemlékvédelem és építőipar elismerése is. Köszönet illeti a kastélyt üzemeltető társaság tulajdonosait, hogy évek óta anyagilag támogatják a fenntartást és üzemeltetést. Külön köszönet Gödöllő Város Önkormányzatának, és a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, akik a kezdetetektől kiemelkedő segítséget nyújtottak a felújításban és mindvégig figyelemmel kísérték a munkálatokat. Emellett köszönet a kulturális tárca vezetőinek és munkatársainak, hogy mind anyagilag, mind szakmailag segítik a kastély, és múzeumának folyamatos fenntartását.

Egyúttal reménykedem és bízom abban is, hogy ez a nemzetközi elismerés, a világdíj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a közeljövőben döntés születhet arról, hogy a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részei is megújulhassanak fejlesztési források felhasználásával. A felújítás folytatásához a kastély részéről minden erőnkkel készen állunk." - mondta el a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

A Gödöllői Királyi Kastély épülete és parkja a magyar állam örökös tulajdona.
Az ingatlan tulajdonosi jogait az Állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A kastély üzemeltetője és vagyonkezelője a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. A kft. tulajdonosai: Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. (többségi tulajdonos), Gödöllő Város Önkormányzata és a MaHill Mérnökiroda Kft. A kastély működését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja.

A FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj pályázatról:

A pályázat célja a világ legjobb ingatlanfejlesztéseinek nemzetközi elismerése. A FIABCI tagországai a minél sikeresebb szereplés érdekében nemzeti pályázatot rendeznek és a győztesek indulnak a nemzetközi versenyben. Brazília rendezte elsőként meg nemzeti pályázatát. Példáját Malaysia követte. Magyarország volt a harmadik a sorban. 2014-ben már 15 ország rendezett nemzeti ingatlanfejlesztési pályázatot és mára a FIABCI World Prix d`Excellence a nemzeti pályázatok rendszerén alapuló világversennyé fejlődött.

A pályázatokat a nemzetközi zsűri komplex ingatlanfejlesztési szempontok alapján értékeli (környezetvédelem, építészet, városfejlesztés, műszaki színvonal, marketing és értékesítés, gazdaságosság, a beruházás megtérülése, társadalmi hasznosság).

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély
3/4
Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

A 2014. évi pályázat zsűrijében 31 ország 67 ingatlanszakembere vett részt. A díjátadás 2014 május 21.-én Luxemburgban volt.

A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, mely teljes oldal terjedelemben mutatta be a győztes pályaműveket. A gödöllői kastély azzal nyerte el a lehetőséget a nemzetközi megmérettetésen való részvételre, hogy 2013 év végén megnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot – melyet a Magyar Ingatlan Szövetség és a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozta közösen ír ki.

A kastélyról:

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország kiemelt vidéki királyi rezidenciája, amelyben fél évszázados rongálás, lepusztulás és végső megsemmisüléssel fenyegetően leromlott állag ellenére is adva voltak a lehetőségek, hogy ha a huszonnegyedik órában is, de megmentésre kerüljenek a fennmaradt értékek, visszaálljon az eredeti struktúra, megidézhető legyen az egykori pompa és történelmi levegő.

A helyreállítás során a tervezői ars poetica az volt, hogy a hiteles látványt és a történelmi korok illúziójának légkörét semmi ne bontsa meg, ugyanakkor az épület feleljen meg a XX-XXI. század minden elérhető követelményének.
A kastély eredeti, történeti kulturális központ szerepét újjáélesztve visszanyerte multifunkcionális jellegét. Az épület ma nem csak kiállítási tér és múzeum, hanem számos koncert és színházi előadás otthona. Emellett a kastély terei kiemelt állami protokoll-rendezvények és más egyéb rendezvény színterét is adják.

Visszatérő rendezvényei, amelyek az egykori hercegi udvar barokk pompáját idézik, ma már nemzetközileg számon tartott hagyományként élnek. A kastély vonzereje messze Európán túlterjedt.
A nagy múltú történelmi épületet 1996. évi megnyitása óta 2 milliónál is több vendég kereste fel.

A kastélyt és annak szolgáltatásait számtalan díjjal jutalmazták: Ingatlanfejlesztési Nívódíj – Barokk Színház, Év akadálymentes épülete, Gyermekbarát hely, Múzeumpedagógiai Nívódíj 2010 és 2013, Az év múzeuma 2008.

A Gödöllői Királyi Kastély mindig nagy hangsúlyt fektet a felújított épület élettel való megtöltésére, ezért folyamatosan élményorientált programokkal töltik meg a történelmi tereket. Legközelebb a Koronázási hétvége rendezvényeire várják június 7-8-án a feltöltődni vágyókat Erzsébet királyné kedvenc hazai kastélyában.

 

Vélemények (1)
Kőnig Tamás
2014.05.30.
20:08

Nagyon (és irígyen)gratulálok az összes érdekeltnek, valamint megjegyzem, hogy legalább az Építészforumon fel kellene tűntetni a tervezők nevét (is).

Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk