Programok

Folytatódik a CSÜTI: Scheuring István evolúció biológus a MÉSZ-székházban

2020.07.07. 21:22

Muzikális majom – A zene szerepe az ember evolúciójában címmel tartja előadását a Csütörtöki Iskola 13. alkalmán Scheuring István evolúció biológus 2020. július 9-én, csütörtök 17.00 órakor.

MUZIKÁLIS MAJOM - A ZENE SZEREPE AZ EMBER EVOLÚCIÓJÁBAN
Scheuring István evolúció biológus előadása
Cím: MÉSZ Székház, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.

„Mi az oka annak, hogy minden kultúrában megtalálható a zene? Milyen különleges szerepe volt és van a zenének az emberi kommunikációban? Valóban evolúciós előnyt jelent, hogy van rá képességünk, vagy csak nyelvi tudásunk mellékterméke? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. A tudósok szerint az alapvető tulajdonságainkon kívül, amelyek megkülönböztetnek minket az állatoktól – tehát, hogy két lábon járunk, az agyunk nagy teljesítményű, és ezáltal képesek vagyunk nyelveket beszélni – vannak sokkal szignifikánsabb különlegességeink: széleskörű és hatalmas energiákat megmozgatva képesek vagyunk az univerzális együttműködésre. Hiperkooperátor faj vagyunk, és értünk a zenéhez (a művészetekhez). Vannak tudósok, akik nem tulajdonítanak a zene szerepének és jelentőségének annál többet, mint hogy nyelvi készségünk következménye, hogy megértünk hangmintázatokat. Más szakemberek viszont lándzsát törnek a zene evolúciós előnye mellett, és a professzor is ebbe a csoportba tartozik."

Az előadásokon való részvétel, kredit pont kiadása nélkül ingyenes, és bárki számára nyilvános. Előzetes regisztráció nem szükséges. Az előadáson való részvételért, az adminisztrációs költségek (1000,- Ft) ellenében 1 pont kapható, amire az előadás végén a helyszínen lehet jelentkezni.