Épülettervek/Hallgatói terv

Bevonni a közösséget: Czirják Róbert terve az Alföldi átmeneti szálló újragondolására

2020.06.03. 07:21

Egyszerűség, tisztaság, nyers anyaghasználat, valamint a funkció és a helyszín összhangja jellemzi Czirják Róbert RELOAD – Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése ötletpályázatra elkészített tervét. Koncepciójában nyitottá teszi az épületet, ezáltal közelíti a járókelők és a hajléktalanok közötti kapcsolatot, mintegy teret ad a szociális cselekvéseknek. 

Januárban írta ki a BME Lakóépülettervezési Tanszéke a RELOAD – Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése című hallgatói ötletpályázatot, ahol a feladat a hajléktalanszálló magasabb igényszintre való átalakítása és a mellette lévő üres telek működésbe való bekapcsolása volt. A pályázatra 34 pályamű érkezett, melyek mindegyike érzékenyen, komplex megoldási javaslatokat adva foglalkozott a témával. Örömteli látni, hogy a hallgatókat megérinti és érdekli ez a téma. A díjazottak közül elsőként a 3. díjban részesült Czirják Róbert tervét mutatjuk be. 

Koncepció

A két telekrészből álló tervezési terület funkcionálisan egy privát és egy publikus részre tagolódik. A publikus telekrészre egy új, multifunkcionális épület kerül úgy, hogy előtte egy publikus udvar, egy közterületi zóna alakul ki. Ez a terület a találkozások pontja: az utcáról bevonzza az embereket, hiszen a konténerkávézó a bentlakók mellett kiszolgálja a járókelőket is. A graffitifalon keresztül a bentlakók üzenhetnek a külvilágnak. A terület egyaránt helyet ad ételosztásnak és figyelemfelhívó rendezvényeknek. A multifunkcionális közösségi épületrész feladata egy olyan hely biztosítása, ahol a bentlakó hajléktalanok és a nem hajléktalan emberek között kapcsolat jöhet létre, ezért az nem csak a bentlakók előtt áll nyitva. A különböző programok segítségével bevonhatók a helyi lakosok, önkéntesek, a hajléktalansággal foglalkozó kutatók (szociológusok, pszichológusok, stb.).

A telek másik része a privát rész. Ide kerülnek azok a funkciók, amelyek a bentlakást és az ott lakók ellátását biztosítják. A helyigény növekedését a tetőtér beépítésével sikerül kompenzálni. A meglévő födémre dobozszerű tömegek kerülnek, ezek jelölik a funkciókat, közöttük teraszok jönnek létre. Az épületszárnyakat egy új összekötő híd kapcsolja össze, itt történik a szintek közötti átjárás, és közösségi térként is funkcionál. A közösségi épület és az összekötő híd térelhatároló szerkezetei a földszinten harmonika ajtóként nyithatók, így a belső udvar teljesen átjárhatóvá válik, a közösségi épület pedig összekapcsolható az előtte kialakuló térrel.

Funkció

A meglévő épületrész pinceszintjén kaptak helyet a különböző tároló funkciók, ezek megkönnyítik a szálló működését. Az étel- és ruhaadományok, valamint egyéb adományok tárolása mellett az orvosi felszereléstároló és a hulladéktároló is itt van. Ezen a részen alakítottam ki a bentlakók számára a mosó-, a szárító- és a vasalószobákat is, illetve egy olyan helyiséget, ahol zárható szekrényben tárolhatják a vagyontárgyaikat. A földszinten történik a látogatók és bentlakók regisztrációja, valamint itt van lehetőség alapvető orvosi ellátásukra. A földszinten az orvosi szobák és a különböző irodák mellett csak az akadálymentesített helyiségek kaptak helyet, amelyekhez saját vizesblokk is tartozik.

Az első, második és harmadik emelet szolgál a lakók elszállásolására. Az állandó lakók és a párok kétágyas szobába kerülnek, míg az ideiglenesen beköltözők, vagy rövid ideje ott lakók három-, illetve négyágyas szobákba, melyekhez saját vizesblokk nem tartozik. Szintenként az összekötő híd és a délkeleti épületrész belsőudvar felé néző tere alkot egy összefüggő és flexibilisen használható étkező- és közösségi teret, ezekből szintenként két konyha nyílik. A harmadik szintnél, a földszinti udvartól való távolság miatt tetőteraszokat alakítottam ki, amelyek minden szobából könnyen megközelíthetők.

A közösségi épületrész pinceszintjén található olyan vizesblokk és zuhanyzó-öltöző, amelyet nemcsak a szálló lakói, hanem a közösségi épület látogatói is használhatnak, illetve a személyzet felügyeletével olyan hajléktalanok is, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a higiénikus tisztálkodásra. A közösségi épület emeleti szintjei falazott szerkezet nélküli multifunkcionális terek, ezért mindegyik szabadon használható és berendezhető a különböző funkcióknak megfelelően. Oktatás, sport, kézműves foglalkozás, rehabilitációs tevékenység és egyéb rendezvények is helyet kaphatnak az épületben.

Anyaghasználat 

Az épület anyaghasználatában, hangulatában törekedtem arra, hogy a funkció és a helyszín összhangban legyen a megjelenéssel. Az épület minőségét nyers és tartós anyagok használatával emeltem. A betonburkolat, az acélszerkezetek és a tégla tűzfal dominál. A polikarbonát burkolat által megidéződik az ideiglenesség, a konténerkávézón keresztül pedig a bódéépítészet. A földszinti padlóburkolat a meglévő épületszárnyban az udvaréval megegyező, így az összenyitás még hangsúlyosabbá válhat, akárcsak a közösségi épületrésznél, ahol macskaköves járdaburkolat folytatódik tovább a közösségi épület padlóburkolataként. Az acélvázas épületkialakításnak köszönhetően a közösségi épület határolószerkezeteit a környező épületek vakolatlan tűzfalai alkotják.

Czirják Róbert

Részlet a zsűri értékeléséből:

„A tervezési koncepció átgondolt. A visszahúzott új épület létrehozta azt az új köztes teret, mely feloldja az utcafront zártságát, így annak részévé teszi. A régi épület keresztszárnyának elbontásával és újraépítésével lehetővé válik annak légies kialakítása. Ezzel egyidőben lehetőséget teremt annak flexiblis térként történő használatára. Ezzel összefüggésben a földszinti akadálymentesített lakóegységek kialakítása példamutató. A szálló tervezett lakószobái átgondoltak, jó minőségűek. A terv a foghíj telekre koncentrálja a közösségi terek zömét. Az itt kialakított új épület lehetővé teszi a külső használatot. A főbejárat védett elhelyezése tovább erősíti annak agora funkcióját is. A kötött, zárt alaprajzokat feloldja az oldalanként kialakított teraszokkal, melyek minden szinten megjelenhetnének. Jól használja a szálláshelyek variációit, létrehozva a bentlakók igényeinek minél alkalmasabb megfelelését. A közösségi terek koncentrálása az új épületben jelentkezik, miközben a régi épületben megteremti azok egyensúlyát is. Jól használja fel a pince adta lehetőséget is, elősegítve a szálló minél szélesebb szolgáltatását.

Az új épületszárnyból hiányzó vizesblokk megléte, illetve az új és régi épület összekapcsolása a használat életszerűségét jelentősen növelhetné. Anyaghasználata az egyszerűséget és a tisztaságot mutatja. Megvalósíthatósága reális. A visszahúzott új épülettömeggel és az egynemű transzparens homlokzatával alázatosan kapcsolja össze a zártsorú testeket. A terv alaposan átgondolt. A kidolgozottsága és szakmai nívója igényes. A Bíráló Bizottság a pályamű megosztott 3. helyezéséről döntött.

 

szerk.: Fürdős Zsanett