Épülettervek/Középület

Ellenpont - Görögkatolikus templom

1/9

építész: Győrffy Zoltán

?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
?>
építész: Győrffy Zoltán
1/9

építész: Győrffy Zoltán

Ellenpont - Görögkatolikus templom
Épülettervek/Középület

Ellenpont - Görögkatolikus templom

2018.09.04. 11:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Debrecen

Építészek, alkotók:
Győrffy Zoltán

Görögkatolikus Szentháromság templom tervpályázat

Tervezés éve:
2018

Stáblista

vezető tervező: Győrffy Zoltán

Letölthető dokumentumok:

Győrffy Zoltán a debreceni görögkatolikus Szentháromság templom tervpályázatára beadott pályaművében a környező panelek ridegségének ellensúlyozásaként egy befelé forduló, bensőséges templomot tervezett. 

Építészeti program

A költségtakarékosan felépíthető és üzemeltethető létesítményben el kell helyezni mintegy 150 hívő részére és a liturgiai követelmények kiszolgálására alkalmas tércsoportot a kiírásnak megfelelő fizikai és szimbolikus tartalommal. A templom tere előcsarnokból, hajóból és szentélyből, a tőle külön elhelyezkedő közösségi ház egy teremből és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló funkciókból áll. A telken továbbá 10 gépkocsi elhelyezését is biztosítani kell. A telek teljesen közművesített.


építész: Győrffy Zoltán
1/9
építész: Győrffy Zoltán

 

Építészeti törekvés

A környezet jellegzetességeit figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a tervezett templomnak inkább kell befelé fordulónak lennie, mint nyitottnak, mivel a szomszédos panel épületek ridegsége, a környezet ezt kívánja meg. Viszont a belső terek ezzel szemben már inkább legyenek hívogatóak, nyugalmat árasztó hangulatúak. Erre az alapvetésre építettük a koncepciót.

A kiírás szerint a templom épületét és a közösségi házat szét kellett választani, ami ugyancsak meghatározta a koncepciót, viszont úgy gondoltuk, hogy a két épület között létre kell jönnie kapcsolatnak, amellyel egymás funkcióit erősíthetik. Az épület együttesnek szüksége van a magán kertre, udvarokra, átriumokra, ahova az adott funkció tájolható, a liturgia kiterjeszthető. A két épület viszonyának egy egységben való megfogalmazásához az ősképhez nyúltunk vissza, ahol a templom kerített jellege kijelölte a teret. A templom és a közösségi ház köré falat terveztünk, amely minden irányba homlokzatot adott az épületnek.

A templom főhajóját, és a hozzá csatlkozó térrészeket az aranymetszés arányai szerint 9 részre osztottuk, amelyből a középső térrészek a templom tényleges terei. A templom ősképtől eltérően négyzetes arányra szerkesztettük a főhajót, amelyhez a nyugati oldalról a Narthex, a keleti oldalról a Szentély kapcsolódik. Ez az arány biztosítja, hogy kis létszám esetén sem nem fog üresnek hatni, még bővített térrel sem. A Főhajóhoz így két oldalról 1-1 oldalhajó (északi és déli) csatlakozik, amelyek a liturgiai igények szerint bővíthetik a templomteret, amely ennek köszönhetően 150-180 fő befogadó képességűvé vált.


építész: Győrffy Zoltán
3/9
építész: Győrffy Zoltán

 

Mind az oldalhajók, mind a Narthex kapui felnyithatóak, lehetővé téve az udvarok, átriumok összenyitását. A közös fal mögé rejtett 9 osztatú térszervezés teszi lehetővé, hogy a templomi ünnep tere (körmenet) kiterjedhet a szabadba, a közösségi házba és az átmenetekbe is úgy, hogy az a környéken élőket nem zavarja. A 9 osztatú tér négy sarkán nyitott, tengelyek irányába pedig nyitott, de fedett terek kapcsolódnak. A templomtérhez csatlakozó oldalhajók temperálhatók, egyaránt használhatóak belső és külső térnek is, ugyanis a templom mozgatható paneleit hőszigetelt elemekből oldjuk meg.

A templomhoz a déli oldalról (mint déli kapu) kapcsolódik a közösségi ház, amely így a Holló László sétányról megközelíthető. A templomhoz csatlakozó déli hajót a közösségi tér térbővületeként is értelmezzük, de azzal már nem kívántuk teljesen összenyitni, a két különbözőképpen működő funkció miatt, mindenesetre a lehetősége adott. A közösségi házban szervezett programok, kiállítások semmi esetre sem zavarhatják a templomi életet, azok mind akusztikailag, mind vizuálisan le kell váljanak a templomról. Amennyiben a főhajó határoló paneleit zárják, akkor lesz lehetőség a közösségi tér kiterjesztésére az oldalhajó irányába.

Az épület tömege a már említett befelé fordulás alapvetéséből kiindulva kívülről zártabb. A belső udvaroknál áttört fal kapcsolódik vizuálisan a külső parkhoz. A templom arányai - a történeti példákat követve - a vertikális tagolódás felé próbál elmozdulni, amennyire a alaprajzi tagolás, funkciókapcsolatok térarányai engedik.


építész: Győrffy Zoltán
4/9
építész: Győrffy Zoltán

 

A főhajó fölött az ősképeknek megfelelően egy központi kupolát terveztünk, amelyet mai eszközökkel átértelmeztünk. A négyzetes tér fölött, a peremektől négyzetesen induló, majd parabolikusan formálódó, klinkertéglából hézagosan rakott kupolát terveztünk, melynek anyaga a belsőben mindenhol fehér színhez igazodó. A parabolikus kupola tégláinak résein át érkező hipetrális fény teremti meg a tér atmoszféráját, a kozmikus és üdvtörténeti jelrendszer szimbolumaként.

A kupola fölött egy henger alakú tömeget képeztünk, amelynek záró födéme a főhajó terének kontúrjában metszi ki a hengert. Így a fény egy felülvilágítón keresztül tud bejutni a téglakupolához, majd azon átszűrődve a templomtérbe. A téglakupola résein át a fény a nap járásának megfelelően állandóan változó finom hangulatokat eredményez, miközben direkt módon nem jut fény a templomtérbe. 

A Szentély mögötti fal mentén, felülről felslicceltük a födémet, így egy markáns fény hangsúlyozza a belső szentélyt, a sanctury-t. Ez a direkt fény jellemzően a reggeli, déli órákban jelenik majd meg. Ugyancsak hasonló eszközzel éltünk az előcsarnok a Narthex hangsúlyozására. A külső hengerpalást bejárat felőli visszametszésével egy felülvilágító jön létre, aminek színezett üvegfestésén át a fény a templom bejáratát, illetve a keresztelő medence terét emeli ki.

 

építész: Győrffy Zoltán
8/9
építész: Győrffy Zoltán

 

Külső és belső terek viszonya

A belső terek esetén egységesen a világos szín mellett döntöttünk, mivel a viszonylag homogén belső tér a kupola téglaboltozatával, világosságával képes lesz az ikonoknak, színeknek egységes hátteret biztosítani.

A külső esetén más eszközhöz kellett nyúlnunk, mivel a felvállaltan befelé fordulás a külső homlokzat minimális felnyitásával járt, ami teljesen más anyag- és felülethasználatot kívánt. A választásunk az időtálló tégla lett, amelynek a sötétebb, barnás-szürke, selymes tükröződő klinkerfelületét jelentette, ami finom vászonként borul a templom letisztult tömegére, hozzáadva azt a többlet részletezettséget, ami a környezetéből kiemelve más minőségben jeleníti meg.

Mivel a templom és a közösségi ház közös fal mögé került, így a homlokzatban a templom bejárati minőségét a tégla hagyományos rakásával értük el, miközben a fal három oldalról rusztikusabb, a felületből kiálló tégla rakást használva különböztettük meg. A három oldalról a rakásminta tovább változik azokon a helyeken, ahol a belső átrium felé a burkolatot áttörtük.

 

építész: Győrffy Zoltán
6/9
építész: Győrffy Zoltán

 

Lehetséges bővítés iránya

A templomot a nyugati telekhatárhoz behúzva, a legközelebb helyeztük el úgy, hogy a templom előtt kialakuló tér még megfelelő nagyságú tudjon lenni. A déli irányba, a közösségi ház bejárata a telekhatártól számított 5 m-es előkertet tartva lett kialakítva, miközben az északi telekhatártól az előírt 3,75 m-t tartottuk. A templom így a nyugati telekhatár mentén fekszik a Derék utca felé tájolva. A telek keleti végében helyeztük el a szükséges 10 db parkolót a szervízút parkolóit megszakítva, ennek köszönhetően a templom mögött megmaradhatott a park.

A templom későbbi bővítése a keleti irányba lehetséges a park irányába. Viszont úgy gondoljuk, ezt a zöldfelületet nem kellene tovább csökkenteni. Akkor sem, ha nincs kihasználva a beépítés mértéke. Kevés hasonló zöldfelület maradt a környéken, ami hasonló intenzitással bír. Az épület jellege karaktere megengedi, hogy a bővítést akár felfelé valósítsuk meg. A közösségi ház fölött erre van lehetőség.

Győrffy Zoltán

 

// A teljes műleírás további képekkel itt érhető el. //

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk