architecture : urban : visual culture

Zoomable space: Prezi’s new headquarters by Minusplus architects - in the A10 magazine

The Prezi Headquartrers, which can be found in the Mercury Palace serves 200 employees, in diversified spaces. It fits to different demands, tends a lot of functions.  It was designed by the Minusplus, and it is easy to move dynamically the succesful start-up concern's functions. Polyák Levente's writing. 

In the middle of Budapest’s theatre district, between restaurants, ruin bars and tourists, Nagymező utca accommodates one of Hungary’s most important technology enterprises. The Mercury Palace, built in 1900-1903 to host the country’s first telephone centre, is a genuine location for Prezi, a company engaged in helping people transfer their ideas in an appealing way. In the past years, the company’s main product, a presentation software developed by architect and media artist Adam Somlai-Fischer, has grown into a tool used worldwide by those looking for an alternative to the linearity of PowerPoint. The software, based on „zoomable user interface” technology, helps users organize their ideas into a spatial narrative – similarly to the way offices help companies organize their tasks into a spatialized framework. 


Prezi headquarter -architects: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - photo: Bujnovszky Tamás


Enjoying exponential development in the past years, Prezi had successively outgrown its offices. When considering their next move, Prezi’s founders decided to make a long-term plan: in order to manage the process of changing scales, they invited Minusplus to accompany their relocation. Minusplus, an architecture firm founded in 2002 by Zsolt Alexa, Donát Rabb and Ákos Schreck was familiar with Prezi’s needs: they were not only the designers of Prezi’s previous headquarters, but lent their office space and furniture to the tech company in its earliest start-up phase.

The two firms’ shared history informed the design process: similarly to Prezi’s previous offices, the new headquarters were constructed in phases, keeping pace with the company’s expansion: „We knew that they would gradually fill the building, but they were faster than expected. In the beginning, we distributed Prezi's future functions in the whole building, and the challenge was to move all the initial functions in the upper floor and then allow them migrate gradually to the newly converted spaces.


Prezi headquarter -architects: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - photo: Bujnovszky Tamás



The new headquarters, designed in parallel with the firm’s new San Francisco offices, are situated on four levels of the Mercury Palace. The top floor baptized “ballroom” is an urban garden, a large indoor landscape with hills hiding conference rooms. In the smaller offices, some of the elements are repeated, like the plants and trees separating workspaces, a concept recycled from the company’s previous offices. However, each floor and conference room has a distinct identity: as the nearly 200 people in Prezi’s dynamic work scheme change desks almost every week, each space needs a strong theme in order to help orientation.

In the absence of fixed working hours, to make people chose to work there, the building has to offer a diversity of situations: “When they wake up in the morning and think about where could they work best – in a coffee house, a dark corner or in bed – we want them to find all this here.” All floors have coffee kitchens or snack corners, inviting workers to engage in social interaction. The entrance area includes a music corner and a bistro that brings visitors to the building’s semi-public auditorium, the “House of Ideas”, where employees meet for general assemblies and for events focusing on technology and culture.


Prezi headquarter -architects: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - photo: Bujnovszky Tamás



Because of the gradual expansion of Prezi in the building’s 4000 m2, the designers did not want to create a concluded office. They designed unfinished spaces, provoking workers by moveable objects and writeable walls to intervene in their environment: “The unfinished spaces allowed us to learn from feedbacks, understanding what works and what doesn't, and incorporate these experiences in later phases of the design. This is analogue to how Prezi works: changes are incorporated in the software and their impact is tested continuously.

In coherence with the flexibility of the spaces, Prezi asked for simple and cheap materials. They wanted to avoid the coldness of high-tech, using wood and often untreated materials to create proximity, intimacy and sociability: “Money is not spent to make the space look good, but to make it more functional, with comfortable furniture and good acoustic insulation.
In working with Prezi, Minusplus architects established their role as not only designers but partners in the elaboration of the client’s way of working: “They didn't expect us to give them plans to be built and then leave but to act as consultants of the whole operation. Design is not only an instant here but a process of constant adjustment: it is custom-made architecture.


Prezi headquarter -architects: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - photo: Bujnovszky Tamás




Levente Polyák


(The writing has been published in the mar/apr 2015 A10 http://www.a10.eu
)

login to comment »