architecture : urban : visual culture

"Well-dressed" sandwiches in a former jewellery - Dear Budapest

The elegant atmosphere of Dear Budapest encompasses the gastronomic delights and the exceptional interior design. Emese Bunyik made this cohesive poject as a love letter to Budapest. 

On the corner of the bustling Veres Pálné Street and Pilinszky Alley lied once a tiny jewellery. Bianca, the new owner asked us to transform it into an exceptional bistro in line with the Danish "hygge" sensation. She came up with the name, as a gastronomic love letter to the city of Budapest; Dear Budapest.


 

Her dream was a cozy open-faced sandwich bistro whose ‘well-dressed’ savory offerings make the grade from Budapest to Copenhagen and beyond. Squeezing both a fully-equipped prep kitchen, a serving counter and seating area into a 50m2 space meant that before interior design could even be considered, a well-developed floor plan had to arrange every appliance and chair into a shape of the letter T.

Once all gadgets and furniture had been shoehorned in, we took a note from the restaurant’s carefully constructed sandwiches and began looking up to make use of the generous ceiling height. The dropped ceiling was immediately removed to reveal the original elegantly arched ceiling and liberate extra meters of space. The newfound height was accentuated with fresh vivid wallpaper and a characteristically bold wall menu, while the sidewalls were treated with a rich petrol green wainscotting which served the dual purpose of dividing the space vertically while economizing on space.


 

Working together with the graphic designer, we harmonized each element of the space including the brand logo and the interior lighting. The high ceiling was also painted a matte-black to create a chic and romantic atmosphere for the guests. The vibrant open-faced sandwiches laid out on a black background on the promo poster are a perfect mirror image for their edible versions laid out on dark platters in the bistro counter, while the light pink chairs, gold accents and green walls and dishes emphasized the brand colors. The snug space was crowned by an all-encompassing modern chandelier; the many-legged lighting replaced space-consuming individual spotlights on each table and carefully shed a warm even light across the guests without sniping one out directly with a direct laser beam. Eventually Lumoconcept was chosen to help custom design the dear monstrosity. 

Emese Bunyik

 

 

login to comment »