architecture : urban : visual culture

Unity in duality – Villa in Csillagvölgy

How could someone possibly build a home on a parcel that lies at the beginning of a slope of a valley? The residential building planned by László Benczúr and Miklós Weichinger plays upon this territorial feature. Their work has been honored with a special mention at the House of the Year 2017 Awards. 

The architects’ ambition was not only to respect the physical character of the field but to benefit from it. That is how the multilevel terrace system was created that gave the final structure of the house. In the middle, there is a deep courtyard surrounded on three sides by the L-shaped building itself, leaving the last side facing the valley. This part has a key role: the façade is made out of glass which lets the light into the house and, in the meantime, keeps the neighbours’ eyes off the home interior.


Villa in Csillagvölgy - architect: László Benczúr Jr. - interior design: Miklós Weichinger - photo: Tamás Bujnovszky

 

The two-story building is above the level of the street and its legs, made out of prefabricated concrete elements, are towering above the roof level as well. The second floor – to compensate for the compact lower part of the house – got a very light, wooden façade.

On the second level, settings of everyday life can be seen, while the ground floor is reserved for cosier and more intimate moments. The view of the interior spaces, created with minimized material usage, results in an integrated visual world not only in inside but with the outside as well.

Villa in Csillagvölgy - architect: László Benczúr Jr. - interior design: Miklós Weichinger - photo: Tamás Bujnovszky

 

The building seems to be the place of dualism: while on the exterior, it is the monolithic and the aerial that contrasts with each other, in the interior, it is the dark and the light. The glass structure along the building, with the windows and the glass façade, make the construction almost transparent: inside and outside merge into one another.

 

 

 

 

login to comment »