architecture : urban : visual culture

Twisted Pavilions

The project was an exciting planning for the Northern Light Room Challenge announced by Bee Breeders. 

 

Siting

The site can be entered from an existing road, which has a connection to the main road next to the planning area. Our main concept is to place all buildings on the site on individual radial lines, which all lead to the entering point - just like a fanform. The center line of this form is th Main Building which is the extension of the existing road. It divides the property to a private and commune zone. The pavilions are spreaded in the private zone, in the direction of the lake Myvatn. On the other side of the Main Building takes place the Barn which is part of the commune zone. The Host House is situated as an extension of the Main Building.


Architects: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Function

The Main Building is constructed into a twelve meters wide green roof which links the functions of the building that are seperated into smaller units: the reception block, the sauna and the restaurant. The block of the dining area emerges from the roof and breaks the straight line of the rooftop. Its individuality is also highlighted by the choice of material: corten steel covering.

The host house - wich is a bigger version of the Pavilions - is placed in the same direction as the dining area. The kitchen, the living room, and the bathroom is located on the ground floor, and it also has a gallery which has to bedrooms.


Architects: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)


 

The barn has a streched twisted roof form, half of it is covered with a wooden roof that gives shelter to the ten icelandic horses. The other half of the roof is a steel frame stucture which provides an open entry space in front of the stalls.

The pavilion has a simple form, following the function. The restroom is hidden in the opaque part, the bar, bedroom are situated under the glass roof.

 

Concept

The main form of the buildings is based on an archaic house form with a twisted roof shape. The twist gives a new perspective to the traditional form. This form is presented on every single building and block of the project, in an individual way, providing a connection in shape between the different functions, also giving lots of opportunities with the different versions of the form.

 

The Pavilion

Opens up to the North, providing an excellent view of the Aurora Borealis from the bedroom. On its southern part it is covered with wood - the bathroom and a small kitchen takes place int this part. The layout of the pavilion is variable: it can be furnished two different ways so that way it can provide space from 1-4 people. 

 


Architects: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Mobility

Rolling is one of the possible ways of moving the pavilions. Each one of them has a terrace platform connected to them, which has wheels on two sides so the building can be moved around with a help of truck. The wheels are hidden, they are covered with wood and their size is big enough to manage the movement on the grass covered ground. A small staircase is built in the terrace platform to reach the floor level of the pavilion from the ground. 

Floating is the other form of mobility in the cas of the pavilions. Moveable piers are placed on the lake, which do not have any kind of fixed foundationin the water, it is only docked to the land with four ropes to provide their constant position. The building along with its terrace is simply rolled along on the pier on a ramp, and placed into the right position. The platform is covered with wood just like the terrace of the building, but it has a steel structure filled with air underneath which has a thickness of one meters. This way enough volume is in the water so the buoyant force can make the building float. Coming and going to the pier is possible on a small wooden bridge which is also a mobile structure.


Architects: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Sustainability

The Main Building is self-sufficent regarding power. Electricity is supplied by geothermic energy and solar panels on the roof. Power is provided on mobile wires to the Pavilions, so they can be charged whenever it is necessary. Placing solar panels on the roof of pavilions is also possible to provide additional energ. 

Rain is collected through the roof and stored in an embedded container and used for toilet flushing. The Main Building is connected to the communal water system which provides clean drinking water. eŰach pavilion has it's own water tank which can be uploaded from th Main Building by moveable pipes.

Close to the nature is one part of our conception. We only used a few materials: metal, wood, corten steel and glass, and perforated wall panels inspired by volcanic tuff. Metal provides a framing to the buildings. the wood adapts to the icelandic architecture, the glass provides the transparency and the view of the northern light, and corten steel gives it the so called little twist. 

 

 

login to comment »