architecture : urban : visual culture

There's life again in Klauzal Market Hall

Zoltán Kun and his team made the renovation plans for the Klauzal Market Hall in Budapest. The aim of the reconstruction of the building was renovation, restoration of its original function and the creation of a modern market and community space. A condition imposed was to place a supermarket on the ground floor.

The Klauzal Market Hall was built in 1897. At the same time five market halls were opened in Budapest. It functioned as a market until 1987, thereafter it was rebuilt as a hypermarket.

The aim of the reconstruction of the building was renovation, restoration of its original function and the creation of a modern market and community space. A condition imposed was to place a supermarket on the ground floor. Tasks included the reconstruction of the neighbouring apartment building because one of the main entrances to the hall's courtyard opens there.




We have covered the apartment building courtyard with a glass roof steel structure. In the course of reconstruction we retained the building's original, precious structures, but much was pulled down. The changes included significant restructuring in order to resolve the transport of goods, therefore a new car ramp has been constructed. Storage rooms, dressing rooms have been placed in the basement utility area. Goods are delivered from the basement level to customers by lifts.




The most significant intervention was the construction of an approximately 2000 m2 new gallery floor. The outer aisles that originally relied on cast-iron pillars have been partitioned with a new roof, only the three middle aisles remained unchanged. In this way, a central place of great vertical extent that can be walked around in the gallery has been created.

Shops are located on the ground floor under the gallery, and the area of the shops has been increased by glass roofs. The gallery floor can be reached by stairs, escalators and elevators. On the ground floor seven, on the gallery level twenty shops have been installed. Both floors have developed community spaces where vending tables have been placed.



The building is suitable for community organisations. The sales counters can be easily transformed into restaurant tables with a few strokes. The atmosphere of the interior is determined by the original, nineteenth-century structures, the ornate cast-iron columns and wooden roof structure, doors and windows of the small pitch. When using new materials and structures, we tried to adapt to the atmosphere of the place. Adaptation was particularly important in the case of the flooring whose surface is almost as large as the 120-year-old roof above it.




The 2013-2015 Grand Prix Casalgrande Padana international architectural competition in Venice in commercial establishments category our projekt received first prize.

Zoltán Kun
architect


login to comment »