architecture : urban : visual culture

Theatre in the Városmajor

A sizeable green area, an axis marked with a cross building, moreover, an easily accessible public facility, which - thanks to its multifacetedness - works in the summer and also in the wintertime perfectly and impeccably. 

In the case of this project it is easy to classify the design aspects, which even can be called fashionable. The weight, role, and importance of these changes depending the extant flow of thoughts. Likewise, in the given set of conditions. Firstly, it was attempted to transform the location of the theatre, thus, resulting in a greener area. In the existing place of the building a pavilion-like, loosely built, pierced building was designed. The capacity of 700 people, and the programme’s other server elements created the feeling of restrictiveness, which appeared to be a huge contradiction in comparison with the initial intent. Therefore, it was necessary to change the above-mentioned design aspects’ order, weight, and role.


Theatre in the Városmajor - architect: Tamás Karácsony, Károly Lehel Kovács, Kristóf István Szökő


The winter use was regarded oh high importance, therefore, it seemed sufficient to place the building on the periphery of the place. As a conclusion, the area left belongs to the park. It was attempted to locate the building at the spot of the existing installation. This resulted in two advantageous corners facing each other in the same position. In one of them, a newly renovated, although architecturally insignificant building can be found. In the other corner a dilapidated twin hall is positioned. It can be said, that it is relatively unimportant on which side the theatre is designed to. However, it is crucial that the building should be firm, urban, and operating throughout the year. Moreover, as a new compact construction it should fit with identical spatial distance and façade height to its surroundings. While the back of the building should be thought of as a traced, seasonal, and open structure, where the auditorium stretches over the untouched park as a staggered panel standing on pillars.


Theatre in the Városmajor - architect: Tamás Karácsony, Károly Lehel Kovács, Kristóf István Szökő


What is achieved after these decisions?

A sizeable green area, an axis marked with a cross building, moreover, an easily accessible public facility, which - thanks to its multifacetedness - works in the summer and also in the wintertime perfectly and impeccably. The seasonal conversion is nothing more than closing the summer stage. Therefore, with this motion the above-mentioned open-air element transforms into an experimental theatre, which invokes the change of the genre in the theatre programme, as well as alters the entrance.


Theatre in the Városmajor - architect: Tamás Karácsony, Károly Lehel Kovács, Kristóf István Szökő


It was essential to create several sections in the building, which could also be operated separately. Firstly, in the cold season the stage facing the park is closed and converts into a smaller theatre. Moreover, conferences and other cultural events could take place there. Secondly, the space, which functions as backstage in the summer, becomes an exhibition and entrance hall in the winter. Thirdly, on the first floor operate the changing and rehearsal rooms. Additionally, the latter can be utilized in numerous ways. The offices of Margaret Island and Városmajor run on the second floor. Lastly, the restaurant and its terrace of the prescribed 120 people is placed on the rooftop. This area is available for other activities as well, such as public gatherings or literature night. To conclude, the designed building shows its solid face towards the city, which is eased with hole-architecture. On the other hand, the side facing the park is an ethereal panel standing on columns, which holds an intensive interaction with the green atmosphere.

Tamás Karácsony, Károly Lehel Kovács, Kristóf István Szökő

 

 

login to comment »