architecture : urban : visual culture

The place of the barn

There was a typical cross-shaped house with outbuildings connected. When designing his own home Papp László kept the typical architectural style of the area but reorganized the traditional division to today’s needs and functionality. 

The starting point was the living area – equerry – barn trio, whereof the residential part was the only piece to be saved in its almost original shape. The equerry, for structural problems, needed to be dismantled. The building’s most characteristic component, the wainscoted barn with wooden structure became the façade of some kind of the outbuilding.

The sections of the house can be organized around three main groups, based on their function. There is a sleeping area in the initial residential part of the building, a kitchen – diner – living room trio in the former barn and a little bright atrium as a hall, marking softly the absence of the equerry as well.


Reconstruction and extension of family home - architect: László Papp - photo: Tamás Bujnovszky

 

When designing the building it was the most important to preserve the original shape as much as we could, to benefit from the physical characteristics of the field and the sun and to find budget saving solutions.

The aim of the façade display was to present the blocks and the neat surfaces as well. The contour and the solid volume of the house are very well highlighted by the eaves trough encompassing the roof.


Reconstruction and extension of family home - architect: László Papp - photo: Tamás Bujnovszky

 

The preserved part of the original building has plastered walls and is covered with tiles, while the outbuilding – extending the barn’s wooden design – is coated with hardwood. The interior, just as the outer appearance aims to present a more natural and material image.

 

 

login to comment »