architecture : urban : visual culture

Small mall in the hills of the 12th district of Budapest

In the place of a timeworn shopping centre dating back to the 1990s, architect László Szerdahelyi proposed a new, high quality mall including office functions, called Hegyvidék Központ. In keeping with the scale of the hillside area with its dense urban tissue and the heritage-listed church nearby, the designed building presents a more elegant and contemporary solution than the previous centre. On the two basement levels, parking places were placed and on the top floor, offices can be found. At the main side of the entrance, opened shops with terraces and offices with large openings were placed to avoid the claustrophobia of modern shopping centres. The figure of the building was characterized by tawny plaster with thick insulation and rusty metal panels fixed to an aluminium structure.

login to comment »