architecture : urban : visual culture

Slötyi Lido and Park

In her diploma project, Júlia Nagy tries to give home to events which is not connected to the German minority culture, but is open for everyone, even from other towns of the area, maybe even from Budapest. One of its goal is to mix locals with not locals.

The funny sounding word „Slötyi” comes from German „Schlämmung” which means marsh. Local people, like me from Pilisvörösvár call this area of 5 lakes and their surroundings “Slötyi”.

Pilisvörösvár is a small town, 20 km North-West of Budapest, with a strong German minority culture. 28% of the inhabitants consider themselves of German ethnicity. Most of the local events, festivals, dance balls are in connection with the German minority culture.

My diploma project tries to give home to events which is not connected to the German minority culture, but is open for everyone, even from other towns of the area, maybe even from Budapest. One of its goal is to mix locals with not locals.and open the minds of Pilisvörösvár’s inhabitants, making them more accepting and open to others.





The local government has made studies of the Slötyi area, and named it for recreational use. In 2016, even a landscape plan was elaborated for the 5 lakes, which did not deal with the plot between Kacsa-lake and Pálya-lake, because it was a private property. This plot has a lot of opportunities so I chose it to revitalize in my diploma project so that it fits into the landscape plan of the 5 lakes.

The temporary use and the function lead me to place several smaller buildings, rather than one big. The Kacsa-lake and the Pálya-lake is currently connected by an underground channel, which I would bring to surface to become a small creek, and function as a barrier, closing the plot from the street. Here begins the line of the buildings and continues forth along the lake:

  1. The first building is small office for buying tickets for fishing or in case of events.
  2. Going above the creek the next building is a small snack bar which has an open terrace to the north.
  3. The next 2 buildings are changing rooms, showers, bathrooms.
  4. The next element is a floating sauna on the lake, connected to the shore by a wooden pier. This extends the regular summer usage of the lido and can be also used during winter times, when normally ice skaters rule the lake. The floating sauna visually closes the designated part of the lake for swimming.
  5. The axis ends in a bistro with a higher capacity, which operates yearlong and independently from the lido.





Because of the function and the temporary usage of the buildings, I believe a light structural system is more adequate than a heavy one. Out of wood and steel system, I chose steel, because it is probably less traditional, having a similar message what I imagine the building itself has. I tried to show and emphasize all the structural features of the steel on the building: the St. Andrews crosses are placed in front of the glass surfaces and also appear inside in front of the walls and on the roof structure as well. The façade cladding is a large-panel light grey aluminum composite board that provides clean and durable surface. My goal was, that through the chosen materials, the building complex would have its own entity and would be in a soft detachment to the surrounding nature.

Júlia Nagy

 

login to comment »