architecture : urban : visual culture

Searing Hot Fiber Cement

The Interspar in Tatabánya underwent a complete reconstruction. LAB5 architects, as the designers of the renovation, took the city's history of mining activities as an inspiration and created a cave-like cement entrance for the building, which remained an inviting and attractive structure with its see-through facade and colorful lighting.

Main Concept

The building of Tatabánya INTERSPAR stands on the border of two worlds, one is the urban zone of big scale buildings, while the other one is the woody area of mountains with big rocky caves. The Client asked for a new design to refresh the main façade and the spaces behind it, and LAB5 won the competition with a proposal that also suits the existing SPAR brand and integrates the two different worlds.

The main motif of the entire façade-volume is inspired by the cave Szelim which has a similar “mouth”, that is an opening on the side of that hill visible even from this part of the town.


Interspar, Tatabánya - architects: LAB5 - photo: Zsolt Batár

 

Details

The city of Tatabánya is famous for its coal mines from the times after World War II, and its booming industry of recent times. While the centre has small-scale housing units, the urban landscape is dominated by large-scale buildings from the 50s, up until the period of panel constructions. The site is close to the main railway station, on the edge of the suburbs, next to a busy wide road running to the main motorway. The new façade feature is one great gesture that grabs the attention from a large distance and becomes more interesting as we approach it, on an entirely different scale.

The Tatabánya Interspar was refurbished in a record time, the new façade element has to serve two functions on two levels. It has a dynamic feature relevant to other recently installed Spars, seen from the motorway from a distance, and it comes alive, hip and cool, touchable, as one gets closer to the building by walking.


Interspar, Tatabánya - architects: LAB5 - photo: Zsolt Batár


 

The façade itself works as a canopy that protects costumers from rain and sun, and also as an inviting framework, setting the image of the interior that is completely seen through the glass façade from outside, especially in the evenings. In the evening, the brand’s main motif, a red-light frame appears as a great open gate to the shop.

We chose Linea from Equitone to clad the object, as it has minor grooves, so the whole element comes alive in the changing angle of the sun, and also adds a rustic feel, that is a nice contrast to the original modern volume. Also reminds the users to the rock-carving movements of the miners.


Interspar, Tatabánya - architects: LAB5 - photo: Zsolt Batár

 

In the interior “pathway” we added lamellas hanging in different heights: they start low where the customer enters and grows high in both ends to lead them among their way. We shaped them in relevance with the style of the new façade feature and continued the cave metaphor. Just as they have openings towards their ceiling, these lamellas are playing with the sunlight and shadows during the day.

The original building was built around the millennium, the corridor was packed with little shops. The new layout was freed up and cleared out to provide an open space for the arriving costumers.

LAB5

 

 

login to comment »