architecture : urban : visual culture

Romance and Transcendency

The sensitive work won the first place on the open competition of "Core of Budakalász 2018".

 

ACTUALITIES

- well functioning resting-place, with a beautiful view to the town
- after the excavatoin, the ruins are visible, but not from the town
- at the top of the hill there are some buildings which’s positions and conditions are quite bad
- uncared paths
- by the Kalvária street there are neglected empty plots, and there are some cellars out of order


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

CONCEPT

- keep on the intellectuality of the church from the app. 12. century
- create a sign
- the olden church has to remarkable point: the presbytery and the tower; a light structure would be raised above these points to evoke the volume of the ancient church
- to raise a calvary
- complex development of the hospitality around the hill
- minimal transformation of the park to serve even better the daily use and the periodic events
- future intention: tear down the disturbing and unfitting buildings


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

RUINS OF THE CHURCH
TOWER

- sign, what is accent from far and near also
- it’s height is the supposed height of the primal tower
- bright and small copper plates are hanged from the light structure, like thousand small bells over the
heads
- the copper plates are condensing to upwards, so the structure is transparent at eye-level, instead of
the top, where it is becoming thick volume
- at night this sign is illumitanted from beneath, what can be seened from the town


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

PRESBYTERY

- the volume of the structure is lower over the presbytery, it is a 4,8x4,8x4,8 m cube
- the rythm of the copper plates here is homogeneous and thick over the head (2,5 m), feels like a roof
- the thicker volume define a place, it’s intense and noiseless
- in the middle the discovered altar turn up, with three calvary cross in the background
- this place could be a sacred open-air chapel, so the original function of the curch lives on
OSSUARY
- the area of the ossaury will be filled up with soil till the terminal walls and planted with grass
- at the middle a polished stone plate, like a gravestone, signals the ossaury
SURFACES
- there’s no revetment around the ruin, it stands on a grassy place, so the accent is on the ruin
- the ground of the nave and the chapel is covered with light-grey cobblestone
- there is space among the cobblestones, where grass can appears
so the park and the ground of the ruin is connected, and create a natural unit
- rest of the church, place of tombs, what are discovered during the excavations, we signaled with
polished stone plates
- the ground of the tower and the presbytery is covered with light-grey cobblestone, without gap
- the presbytery’s floor is upper with one step


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

PARK

- the pathway and stairs to the Kálvária-hill sholud be renewed, and the calvary must be built up
- the pathways should be connected with each other
- the stage of the periodic events should be placed between the ruins and the existing benches, so the
background of the temporary stage could be the ruin with stone crosses
- the existing and the suggested host services can helped out the periodic events

 

Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

CALVARY

- the calvary with 14 stations, could be on one side of the staris, what leads from the cellars to the hill
- the stations could be app. 150 cm high ragstones with relief
- around tha three cross the ground is covered with light-grey cobblestone, without gap


Concept for the Open Competition to Core of Budakalász 2018, Architects: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

LONG-RANGE PROPOSALS

- at the east side of the hill there are two small house, out of order, we suggest to settle some host service with large terrace
- there is a family house at the top of the hill, right next to the ruins, it could be teared down
- at the north side of the hill, the existing cellars could be countinued with new cellars

 

Bajusz Csaba, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

login to comment »