architecture : urban : visual culture

Residential and office building in Pécs, Barbakán Square

The architects' decision was to marry the two clashing characters in Barbakán Square and design a building suitable for living and working. These plans of Ferenc Cságoly and Ferenc Keller finish off the building block in Pécs. 

Location

The location is Pécs. Outside the castle walls, but close to it, in the intersection of many different atmospheres. The building to be constructed here will be the last element of the Barbakán Square block, finishing off and completing the image of the block. Due to its location, as it is situated on the border of two different atmospheres and installations. The Southern and Western part is characterised by a small-town “cuddling” style, while the Barbakán Block is of a more urban, larger-scaled architectural nature. There is no chance to avoid the effect of the two clashing neighbourhoods, and both of them have to be represented in the new building in some way.


The installation

The concept of the installation is based on the previously mentioned dual situation. The attachment to the Báthory Street is represented by a longitudinal building block made of one block (which is characteristic of the installations on the aforementioned street), which is sort of "sewn" to the Barbakán Block.

Functional layout

Concerning the function of the building, it mostly contains apartments (10) and a few office areas. The floor plans, which target the widest possible customer group (on the scale of small apartments), are made out of 3 types. The one with the "central core", which can be used flexibly and restructured into a studio, is oriented towards the younger generation (mostly stundents in universities), but there are also minimal sized studios and an apartment with a more conservative layout as well. The transportation system of the building is made up of one open, but covered one-arm stairs and the hanging corridor connecting to it.

Architecture

The mass formation of the building is simple. The installation applies the solution of "sewing together", which gives a chance for the house to react to its built environment around it. The essence of the "sewing" itself is the "filtered" transparency and displaying the dual nature of the location on the building. This is the last (yet unfinished) element of the block, which has to handle the change in scale towards the west, where the rural town installation begins. The change in scale is the reason for the "gable" gesture in the mass formation, which makes the scaling down of the façade and the mass much more intensive and perceptible.

The Block facing the Barbakán Square has a varied image, which differs from the neighbouring buildings, having a more patchwork-like installation based on a planned disorder, while, at the same time it is homogeneous. The façade of the new building fits in with this row of buildings. 

On the one hand, the inclination of the gable envisions the image of a roof turning over the corner, on the other hand, it reacts to the Barbakán Tower in front of it. The facades of Báthory Street are usually built up from a series of identical vents. The new building follows this system too. The building's windows on the other side of the street have strong sections, which triggers the "quasi" reaction of the "shadow construction" frames on our doors and windows.

Ferenc Keller (text, plans), Attila Polgár- Zsolt Batár Zsolt (Vaskutya Labor Bt.) (photos)

 

 

login to comment »