architecture : urban : visual culture

Public Port as a Complex System

The Győr-Gönyű National Public Port was designed by sporaarchitects-térhálózat, who were inspired by the complex infrastructure of the port and the powerful movement of the adjoining river. As a junction for not only water transport, the building reflects its importance as a superstructure for communication, logistics, and traffic.

In the middle of the path where the North and the Black Sea meet and at the 1,794 km mark of the Danube River and the Mosoni-Danube Estuary, the Győr-Gönyű National Public Port was constructed, serving as a freight logistics centre.

The design of the port control building was inspired by the strict system of port infrastructure and the riverbank overlooking the harbour as well as the vigorous movement of the water on the other side of the river. The service building acts as a multifunctional port inspection unit, including a communication system with the barges in the river, boats for disposing and storing waste and hazardous materials, car storage, offices, water quality test labs, meeting rooms and guest rooms.


Győr-Gönyű National Public Port Control Building - arcitects: Ádám Hatvani, Attila Korompay, Tibor Dékány - photo: Balázs Danyi

 

The port also serves as a junction of water, road and railroad transport. The ground floor of the building precisely follows the east-west direction of the railway transport system. The components of the building consistently fit a vertical segmentation. The ground floor is reinforced with a concrete frame, through which the anchoring elements of the cantilever steel staircase can be crossed. There is a glass structure extending over the road to the riverside, allowing the user to supervise the work in the harbour, as well as providing a panoramic view of the natural scenery provided by the surrounding area. The ground level office section is where the workers are located, but additional rooftop gardens and terraces are provided on the exterior.

The building is divided according to functions. On the ground floor, in a wedge perpendicular to the shore, there are offices, guest rooms, executive offices and a meeting room, parallel to the river. All functions are directly accessible from the lobby. The elevated floor is surrounded by the sun-shaded side of the building as well as a south-facing shading system that can be opened on both sides of the meeting room. The shaded galvanised surface of the building puts it in a different garment under the changing light conditions.


Győr-Gönyű National Public Port Control Building - arcitects: Ádám Hatvani, Attila Korompay, Tibor Dékány - photo: Balázs Danyi

 

The implementation of modern technology in the building makes its heating and electrical system highly efficient and environmentally friendly. When filling the partition, the soil was placed and the photovoltaic system makes the building self-maintained as stored rainwater is used to keep the roof garden alive. A communication antenna tower was implemented on the south side of the building, allowing for workers to better cooperate with each other, but more specifically making communication between the building and the harbour easier.

sporaarchitects-térhálózat

 

 

login to comment »