architecture : urban : visual culture

Prosthesis for the Landscape

'Prosthesis' from Attila Páll and Arnold Tóth won second prize in the Carrara Thermal Baths competition. As a sensitive, restorative project, it focuses on amending a hill previously penetrated by human use. 

“Architecture should not be the protagonist of the environment” (Kengo Kuma)

 

Addition, linkage, and openness are all simple words you could easily identify with Prosthesis. Inspired by the unique environment we have attempted to take a more landscape-based, ‘non-building’ approach, that is somewhere between architecture and nature and that reinvents the notion of the thermal baths recognizing the connection to the water as it heightens visitors’ experiences and sentiments. Therefore, we created a gesture in order to embody diversified aspects that are often perceived as contrasts: free-form yet rigorous, modular still sculptural, both opaque and transparent, all solid and blob.

Structure

The base concept was to generate an environment where visitors have the feeling of merging with nature and can set foot into the heart of the hill itself. To this end, Prosthesis uses a simple, vertical grid framework that acts as a built fabric of the landscape. The grid of black poles maintains a regular spatial network that fit in scale to the previously exploited and later abandoned landscape. Modularity allows for easy occupation and adaption.


architects: Attila Páll, Arnold Tóth

 

Senses

Prosthesis as a dynamic system interacts with its surroundings, offering multiple ways to interact with water. Considering the function, this proposal is not a traditional bath, not just a sequence of pools, rather a series of more sensuous territories’ intersection. Water works as the main space-forming element and adapts to basic human senses - hearing, smell, touch, sight, taste - in areas where different form could be experienced by the visitors.

Details

'Prosthesis' is a project that is thought to provide more than just a place for enjoyment, with its slight, but significant details, it merges with its context. From close, the light mesh construction is sufficiently separated from the solid surface, but from afar and in the reflected light, the sectioned grids points recall the surface of the mountain. Considering the material usage, the finely milled forms in the grid systems' surface remind us of the characteristic marble texture. Thanks to the integrative water management strategy - rainwater harvesting and circulation – it adapts to its environment in sustainability as well as in functional operation.

Attila Páll, Arnold Tóth

 

 

login to comment »