Steeple, Székelyudvarhely

The steeple in Székelyudvarhely, designed by Zsolt Várday is a composition of two sculptural monoliths forming the gate towards the sacred ground of the churchyard. It follows the local building traditions: placed on top of the hill and raised upon the minimum standards. 

In a scarcely sacred context, adjacent to a reformed church building born in the '90s from the conversion of an abandoned heating plant, the flock has been longing for a steeple for housing their newly manufactured bell. The models offered by local building traditions of timber steeples placed on top of the hill in the rural area were of no use amidst of the densely built residential quarter, raised upon the minimum standards of public space as defined in the '80s. The final response has been incarnated in a composition of two sculptural monoliths forming the gate towards the sacred ground of the churchyard.