architecture : urban : visual culture

Preserving the values of the railway station in Keszthely

The main goal of Szilvia Flachner and her colleagues was to expand the passenger areas and reconstruct the space system of the railway station of Keszthely, but simultaneously preserve some of the most important characteristics of the building. 

The railway station is located in the frequented area of Keszthely, next to the bus station. In 2015, as a part of the project for the development of public transport, a new bus station was transferred, allowing the possibility for intercity and local buses to join the MÁV trains. With the reconstruction of the railway station, a modern intermodal interchange is established.



The former MÁV building was built in 1903 as a type-building, but later transformations have been so significant that its original space system can no longer be traced back. The current layout of the building was restored at the time of the reconstruction in 1962, with a notable extension of the original building.

A floor wing for control of traffic function was built to the two-storey building. On the opposite side, there was a buffet and a pavilion for passenger WC, linked to the building with a covered-open space.




The main purpose of the station reconstruction was to develop the external and internal passenger areas, to increase the standard of passenger service, to reconsider the room structure in accordance with the 21st century functional needs.

We have been working on the building as a unit to develop a state-of-the-art, energy-conscious design with a special focus on thermal insulation, innovative heating systems, and the use of renewable energy, as well as cost-effective systems (toilet rinses, taps, LED lighting) for economical operation.

Szilvia Flachner

 

 

login to comment »