architecture : urban : visual culture

Outdoor chapel at Anna-rét

An architecture competition was set for the design of an outdoor chapel in the hills of Buda by the local government of the 12th district of Budapest. The plan of Péter Márkus and Kristóf Koczka was awarded and purchased in the competition.

The competition

The architectural design competition required complex solutions for the design of the chapel, where the chapel had to be partially outdoor, while the altar is covered, it should be able house small masses all year, while it should also be capable to hold larger masses and pilgrimages as it is located in the cross of two pilgrimages routes and could even be a site for the 2020 International Eucharistic Congress.


Outdoor chapel at Anna-rét, architectural competition - architect: Péter Márkus, Kristóf Koczka

Outdoor chapel at Anna-rét, architectural competition - architect: Péter Márkus, Kristóf Koczka


The concept of the chapel

The main concept for the chapel was to have a simple minimalistic design, that doesn’t want to overwhelm or compete with nature and the surroundings, but can give an answer to all the main points of the competition requirements. To reach this goal, a simple modular chapel has been designed, that can be opened at both ends, this way in bad weather conditions the chapel can be closed at the ends and mass can be given to 5-20 people. In good weather conditions the back end of the chapel can be opened, and a larger mass can be given to 80-100 people, while at large pilgrimages the front of the chapel can be opened, the use of the altar can be ‘turned around’ for a greater viewing angle, and a large mass can be held to even more than a thousand people. The chapel is located on the bottom of the slope, in front of a circular batch of trees, this way large masses can be viewed from the slope, without visual obstacles. The chapel is visible from the surrounding paths and roads, and stands out with its simplicity.


Outdoor chapel at Anna-rét, architectural competition - architect: Péter Márkus, Kristóf Koczka



The building is a simple formed chapel, with large asymmetric wooden doors at both ends of the building, with glass crosses that let light inside the chapel and on to the altar. The altar is white, while the nave of the chapel is covered with wooden surfaces, and has simple wooden benches. The altar is also white from the outside, to distinguish its sacrality, while the nave of the chapel is covered with wooden shingle roof tiles. Next to it the chapel has a small belfry with a small bell, with two sides opened and its height just reaching over the roof of the chapel. The visual concept was to have a simple, light natural faced, that are open for the elements.

 

login to comment »