architecture : urban : visual culture

Nursery under a living roof in Zugló

The surrounding residential area with workshops and empty plots has a mismatching urban structure. The architects [Gábor Zimborás, Róbert Kiss] of the building choose an unusual strategy and they formed the building as a landscape object with a slightly sloping green roof. The nursery has a relatively compact shape, and it was designed with renewable energy sources. 

The ’Mesevonat’ nursery finished in March 2016 hosts 48 toddlers in the Zugló District of Budapest. The institution employs 20 persons and provides additional services, e.g. day-care on a daily basis for job-seekers. The surrounding residential area with workshops and empty plots has a mismatching urban structure. The architects of the building choose an unusual strategy and they formed the building as a landscape object with a slightly sloping green roof.

The building has a U-shape with a miniature cour d’honneur-style entrance garden, which is a meeting place for the parents. That is in direct connection to a spatious lobby accommodating the space of the changing areas, as well.

The group-rooms of the nursery are facing the terrace and the play-groundgarden orientated towards South-East. This is the most tranquil part of the lot bordered by a quiet residential street. The wing parallell to the main street Öv utca hosts a groop-room for temporary day-care, a room for movement therapy, a nurse’s room, a ”salt cave” and offfices. The service wing on the opposite side of the plot includes a 120-portion industrial kichen, a laundry, storages and a workshop. The main rooms have big windows with low window sills that makes group rooms bright, and allows the toddlers to observe the outside world. The bath-rooms and the corridors are supplied with natural light through sun tunnels. The sloping roof creates bigger heights in the interior towards the terrace that enabled the use of additional high windows which supply the inner parts of the group-rooms with natural light. At the same time, the architects could design ball-shaped lights hanging in different heights.

Most of the surfaces are designed with white or pale ground colour, which is supplemeted with coloured surfaces, furniture or tiles. The most vivid facade is the one towards the terrace, where the coloured fibre cement patterns of the facade are facing the textile sunshades in various colours.

The building has a relatively compact shape, and it was designed with renewable energy sources. This nursery is the first public building built by the local government with a green roof in the district.

login to comment »