architecture : urban : visual culture

New research block fitted in a co-ordinate system

The Geon group's concept for the Hungarian Academy of Sciences new research block has plenty of intriguing qualities. The beaming facades and the division of mass into two wings provide for a clean-cut, bright design.

The competition for the castle park in Martonvásár required a huge new research block. In addition to the organic installation, the goal was to break the scale down and to provide the largest possible façade surfaces. The composition of the widespread part of the building on the ground floor and the institutional wings rising above it serves this purpose. The façade surfaces embrace the building uniformly. In addition to the sufficient light, the seasonal variation of environmental reflections is the skin of the building. Wood-glass construction, which is differentiated in each direction. The south-east and south-west facade surfaces have an extra layer of glass, an important element of the climatic facade design. In front of or between the glass layers, intelligent textile shades provide the right lighting conditions for the workspaces.

The façade of the ground floor is different from the architecture of the ascending levels. The axis rhythm remains, but a tectonic character emerges in the tinted concrete facade. The solar cell farm that adds to the energy system is placed on top of the wide upward wing with a horizontal surface plane, not exceeding the 15m binding level. The architecture of the greenhouse has an archaic shape, its size system fits the façade underneath it.

The building is basement + ground floor + 3 levels. Both upstairs wings can be reached from the lobby, there is an inner courtyard in between. This inner courtyard provides the opportunity to reach the main entrance of the building from the park.

Geon

 

 

login to comment »