architecture : urban : visual culture

Naturally Interactive Vision - Entrance Building in Graphisoft Park

The entrance building of the Graphisoft Park represents in its changing nature the park itself. Zsuzsa Ilyés-Fekete, Tamás Kun and Péter Sugár DLA playfully created a new face for the built environment, that resembles something natural and digital at the same time.

The entrance building in Graphisoft Park stands in the intersection of three axes of the city structure. Due to its remarkable position, it embodies a symbolic role: it appears as the area’s "face", representing the park itself. In contrast with the existing offices with brick façades, the new, basement + ground floor + 3-storey high building is a transparent volume, acting as a naturally interactive surface, reflecting its surrounding during daylight and behaving as a lamp by night.


Entrance Building in Graphisoft Park - architects: Péter Sugár DLA, Zsuzsa Ilyés-Fekete, Tamás Kun - photo: Tamás Bujnovszky

 

The fully glazed building has an outer shell of glass, supported by a galvanized steel structure. The geometric ornament of the glass panels, adjusted in 3 different angles, evokes something programmable, something digital, something three-dimensional. Depending on the time of the day, the appearance of the outer skin is transforming continuously – sometimes the glass is transparent, then it reflects sunlight, emphasizing or absorbing its surrounding and its own ornament. When looking from the inside, the geometric pattern seems to be drawn on the landscape.

On the ground floor a central reception is positioned and a café, the latter having a terrace under the arcade defined by the two skins of the façade. The two middle storeys host offices for rent, while on the last floor with large terraces around, Graphisoft Park’s own offices can be found.


Entrance Building in Graphisoft Park - architects: Péter Sugár DLA, Zsuzsa Ilyés-Fekete, Tamás Kun - photo: Tamás Bujnovszky

 

The building is designed on a 4.5x4.5-meter grid, having a central reinforced concrete core (elevator, staircase and bathrooms) and steel columns of minimum dimensions and maximum span, providing thus flexible office areas along the façade.

Péter Sugár DLA

 

login to comment »