architecture : urban : visual culture

Mill music house - Musical-cultural institution

The shape of the Music House evokes the form of the original water mill, but the reconstruction is not an ’imitation’ – it distinguishes the relationship between new and old through the used details and materials on the facades.

The architectural programme affects the remaining two buildings of the historical brewery industrial monument group in Székesfehérvár. The Music House contains the wall ruins of the 17th century Baroque water mill built on medieval foundation. While the Jazz Club in the basement serves the students of the neighbouring Kodolányi Jazz Department, the modern concert hall on the first floor is mostly for bigger performances played by the local Alba Regia symphonic orchestra. The House for Musicians is the rehabilitation of the 19th century miller house next to the mill, which is the backstage for the musicians performing in the concert hall.


 

The localization of the old-new building relies on the topical city planning concept made by the local government. The old Brewery Square in front of the Music House would regain its original public place status and the empty plot next to the miller house would be reconsidered as a public green park. In this case the concerned location will be integrated in the urban fabric with two new entrances.

In the interior the balanced contrast of the materials - the design concrete surfaces forming a contrast to the uncovered Baroque stone wall - shows the harmony of the historical and new parts of the building. The shape of the Music House evokes the form of the original water mill, but the reconstruction is not an ’imitation’ – it distinguishes the relationship between new and old through the used details and materials on the facades.




Diploma Prize in ’Protection of Historic Monuments’ category awarded by the Chamber of Hungarian Architects, 2017

 

login to comment »