architecture : urban : visual culture

Liveable co-housing project

In his diploma, Márton Meszes designed a co-housing project, where he remodelled the participative design method. His aim was to reduce the architectural design to a functional and affordable “frame”, which is going to be liveable through its inhabitants. 

The topic of my graduation project was co-housing. It was clear from the beginning that I require an actual community to remodel the participative design method. I organised a group of my friends, with whom we had regular meetings to discuss the details of the plan. The channels of the communication included also an online platform and surveys. The location was planned at the inner side of Óbuda, Budapest.


co-housing project - architect: Márton Meszes


 

My decision was to reduce the architectural design to a functional and affordable “frame”, which is going to be liveable through its inhabitants. The common functions such as a workshop, a community space and some recreation rooms are situated in the basement, ground floor and at the rooftop. The main block is a concrete frame structure completed by an outside corridor and winter gardens at the south side. On the main facade is a steel structure, which takes part at the bracing of the building. The motif of an abstract tree is a symbol chosen by the community. The rawness of the surfaces and materials guarantee the affordability and establish a sharp contrast with the spaces owned and filled with life by the community.

Márton Meszes

login to comment »