architecture : urban : visual culture

Likeable workplace

If we head from Perbál towards Budakeszi, just after leaving the village we can spot an interesting building. It is a twin production hall and its story started in 2008 when an internationally successful Hungarian company called for a tender to design their brand new center. 

The buildings had to accommodate offices, social and facility rooms, a big warehouse and assembly hall. Among the criteria was to create a human scale and people-orientated workplace and environment. Therefore they designed an internal green garden which workers can enjoy the view of even during work hours.

Despite being industrial plants, the halls appearance is of a very human scale. The roof of the main building goes beyond the façade and forms a canopy above the area of cargo loading. This porch-like construction is repeated on the façade of the other building. The inner courtyard fills the space between the two buildings. On one side there is a closed corridor; on the other, a roof-covered passage. This solution breaks the large surface construction into two smaller-scale buildings and makes the size less overwhelming. The grey-textured cover used on the façade is enriched by fitted yellow panels.

During meetings with the client it became clear they don’t just want to create an industrial building, but rather something that can become the emblematic headquarters of the company. The single-storey assembly hall with offices at the top, instead of just cubes slapped on one another, turned into one mass-unit joined by an inclined slab. With this design, from the office area there is a direct overview of the ground-floor work area and factory production. As the building is set among the slight Perbál hills, where there is no vegetation or buildings to block wind, west-facing, large glass surfaces get dirty quickly from dust and rain. To avoid this, the architect tilted the façade. Similar solutions can be seen on cruise ship bridges. The façade also makes it evident that design is primarily functional and not visual.

 

login to comment »