architecture : urban : visual culture

Like a beehive

András Bögös, Zoltán Németh and Péter Zilahi designed a creative house to Zebegény. The building – just like a beehive – provides a framework to its users, the frames of which can be changed and even the users can leave their own layers on them. The plan received a shared 2nd prize.  

The architects’ goal was to use an architecture that respects the dynamically changing needs of our time with its openness, however, it best serves the respective community and its progression. They compared this job to the operating principle of a beehive: a framework the frames of which can be changed on the one hand, and on the other hand the users can leave their own layers on it. While defining the spaces, the architects tried to create some spacing or intervals, because open spaces are able to accommodate the creative community. The need for spatial openness arises from the constant changes in the needs and requirements of creative people. The sense of openness on the surface comes from an unfinished situation: the lack of mud-plaster on the framed hedge fences shows a nice, structured ornamentation. 

When designing a creative house it is unavoidable to understand the community that will use the building. The objective was to work with a set of architectural tools that are tangible for communities of lay yet creative people. Preparing the joints of the timber structure, weaving the hedge, placing the straw blocks on each other and plastering the wall are construction processes that can form a community from the former group of individuals.

 

Our main goal was to work with a structural system that by its logic creates the opportunity of a free space forming; on the other hand, it can be developed with the use of traditional techniques. Therefore we designed a timber frame system.

 

 

login to comment »