architecture : urban : visual culture

Kis-Balaton Visitor Center

In addition to the exhibition presenting the flora and fauna of Lake Kis-Balaton, Narmer Stúdió designed a Visitor Center, primarily to serve the tourists visiting the place in a really large number. According to the concept of Zsolt Vasáros DLA senior architect, a building may be implemented here, which fits into the landscape, and enforces functional and engineering aspects. 

Currently a research building stands on the site, providing the necessary background of operation for the researchers and the employees of the National Park. The rest of the land is unused today, yet it is very important from the visitors’ point of view. This is the place where the „Lake Kis-Balaton Tourism Visitor Center” will be built. The name refers to the main function, namely to the ensemble providing a worthy infrastructure, information and orientation options to the visitors of Balaton Uplands National Park and to those interested in the attractions and sights of the area. The thematic units of the exhibition installation, appearing beside the basic functions of the building, and also the related functions available to visitors in different packages are thematically linked, they form a complex unity assessable in terms of tourism.

The architectural concept has arisen from the site and the location, giving its iconic and unusual character. The roof of the house is a large, off-line bridge, constructed as a walkable green roof. Visitors can stroll along the roof; safety is ensured by the wood pile row and the planted vegetation. The building originates from the landscape and the region; and the fragmented slabs supported by pillars reveal a whole new world. The architect’s intention was to adapt the same interior design concept in the entire building, including also the exhibition hall. The goal was to create an interior with modern forms which display contemporary function in a contemporary manner. From the beginning, the use of renewable energy sources was of a key importance in the design.


login to comment »