architecture : urban : visual culture

House in the crown - family house in Budaliget

Nanavízió, the collective of young architects Nóra Pajer and Noémi Soltész, had its debut with a single family house. The building itself features a clear and discrete design-concept, and fits well with the primal trees of the garden. 

At least two incidental encounters preceded the birth of the minimalist family house on the hillside in Budaliget. First, the client and the architect, Noémi Soltész had a long-lasting friendship, dating back to school times. Second, the two architects met during an Erasmus scholarship in Denmark. They were the employees of two different studios, but during the night they put their own ideas into competitions and smaller projects – and so Nanavízió was born.

In 2010 the friend from school and her husband contacted the duo. They wanted to build a modest size family house on their newly acquired property in Budaliget but couldn’t afford a prestigious architect. A win-win situation formed following the commission: young Nanavízió was given a free hand, an ideal situation for an introduction. The commissioner family put much emphasis on the quality of implementation – Attila Korompay aided the completion of construction and interior design plans. It took four years to finalize the house with its three levels and 140 square meters.


section - architects: Pajer Nóra, Soltész Noémi


The steep hillside has been already occupied by tall trees a small house of 40 square meters with a flat roof. The house of a former ski-instructor with its red painted gutters used to be decisive force behind the purchase of the property so they kept the structure and the additions were built beside and on the top of it. The property with the primal trees provided a trying surface but the same time inspired the architects – it was obvious from the start that the trees have to be the part of the building. The hillside is so steep that the crown of the trees almost say hello through the window, and at the same time provide a pleasant green hideaway for the building. Even one of the first ideas (but later rejected) was to encompass a tree inside the house.


Family house in Budaliget - architects: Pajer Nóra, Soltész Noémi - photo: Bujnovszky Tamás



But the peculiar nearness of the trees remained – only two trees had to be cut out because of the construction. Slender oaks (one of them 150 years old), chestnut trees and scotch pines surround the house. The building consists of two blocks, twisted by the angles, the more closed black block connects to a silver, metal coated two storied one. The latter one is slimmer and more in contrast with its surroundings – the large glass surfaces and its small excess puts emphasis on the solid difference.


Family house in Budaliget - architects: Pajer Nóra, Soltész Noémi - photo: Bujnovszky Tamás


Inner spaces are characterized by the same loose but not ascetic simplicity. From the many versions of the structure the one with exposed concrete was chosen – also dominating the interior. Thus cost-effectiveness became architectural concept as well. The tough visible concrete is lifted by a light plywood overlay. The domestic cement plates of the kitchen come with merry motifs. The bars and dividers echo the traditional grid-fence, surrounding thousands of Hungarian gardens.


Family house in Budaliget - architects: Pajer Nóra, Soltész Noémi - photo: Bujnovszky Tamás



On the ground floor, beside the living room and the open kitchen is the master bedroom with toilette and bathroom. The arrangement on the first floor is similar: from the children’s living opens the children’s room, which could be divided into three parts eventually. On the lower floor a separate living space could be arranged later. The glass wall filling the whole façade plays the biggest part in providing natural light for the house. This wall looks to the northern hillside and the crown level. The house is open – owing to the Scandinavian inspiration and at the same time the forested environment and the significant difference in levels provides a hideaway from neighbors and curious eyes.

 

Dávid Bán



 

 

login to comment »