architecture : urban : visual culture

Hospital in the middle of the city

There is a fine line between a cozy, welcoming environment and an overtly luxurious copy of a hotel. Gergő Fejes who created the new hospital for Medicover aspired to make the patients feel at ease, while maintaining a professional atmosphere needed in a medical center. 

The architectural and interior design of the recently opened private hospital of Medicover does not resemble at all to what we are used to in a healthcare environment. Its cosy spaces and consistent image remind us more of a hotel. The main designer was architect Gergő Fejes and the co-designer in charge of interior design was Tamás Nógrádi. Their concept was to create a cosy, yet functional environment for the patients, where they can feel at ease. The new, 3000 m² Medicover Hospital was built based on this very concept in the Vision Towers located on Váci Street.




The well-thought-out spaces of a characteristic appearance start already on the ground floor and invite the patients into a pleasant and appealing, yet not overly luxurious open space, where all the needs of the patients are taken care of. The interior design basically follows current minimalist trends: it is not overly ostentatious or glittery; instead, it uses refined colours and shapes. The use of materials also reflects the same: concrete, visible concrete, cement floor cover, wood inlays and mirrors here and there. Certain image and design features are repeated in the different spaces of the hospital, such as the hexagonal beehive motive as well as plants and natural patterns.




The ground floor accommodates the reception desk and a waiting area furnished with comfortable sofas, located near the window facing the street. The elevator and the staircase leading to the rest of the hospital are also situated here. Once reaching the first floor, visitors arrive in a more spacious waiting area with another interim reception desk. The individually designed sofas arranged as an isle create a somewhat more discrete environment for the patients while they wait for the call from their doctor.




The shapes are closely following the building’s characteristic triangle shaped projections and the upholstered patterns used as a base theme keep popping up engraved in the concrete surfaces. The use of materials was largely influenced by hygiene requirements and the design did not tolerate any compromise in terms of medical technology. The warmer, coffee brown shades continue on the walls of the hallways, and the graphic pattern of the floor cover continues throughout the hallways, while green (artificial) plants along the walls cheer up the space. The interior designer created a uniform atmosphere throughout: the monochrome enlarged images of natural fractals and natural motives are decorating some wall sections.

In the internal spaces of refined elegance of the medical offices and patient rooms, functionality and comfort are the main criteria. The doctors’ offices are equipped with white furniture fit for the purpose and the needs, while the warmer colours and the equipment of the single bed patient rooms remind us more of a hotel with their comfortable and peaceful atmosphere.


Although the Medicover Hospital pays special attention to hygiene, its interior design is not the usual austere, hospital-like, and for many, scary environment, but rather, it has a warmer and more humane atmosphere. This approach seems to work well as Medicover intends to refurbish its other institutions and medical offices in the same spirit.

 

login to comment »