architecture : urban : visual culture

Home from Concrete

The house reflects duality in its use of materials. Its exterior facades are white plastered while the facades of the internal atrium facing the courtyard have an anthracite grey fiber cement facade lining, what is more, built-in concrete furniture was also commissioned by the client. This powerful combination, however, is not the only aesthetically-pleasing feature of the house designed by  Tamás Berecz and Edit Katók.

The construction site can be found in Balatonkiliti a part of Siófok, in the centre of the south shore of Lake Balaton, far from the typical coastal bustle of the lake. This newly-parcelled part of the former backyards is gradually being built up with family houses. The design concept responds to the properties of the plot. The location and design of the building attempt to eliminate the defencelessness of it caused by its situation in the internal block and try to reduce the disturbing sight of the backyards of the existing buildings.

The mass is closed to the street which creates an inner world, a sheltered homeliness throughout the year. The location of the plot is ideal as the street sections have unfavorable orientation and therefore the courtyards can be exploited well. The shaping of the house was formed to create its own open atrium to the garden. This way, the house lives together with its own self-differentiated courtyard.


Summer home in Siófok - architect: Tamás Berecz, Edit Katók - photo: Tamás Bujnovszky

 

The mass formulation of the building was determined by a unifying intention, that is why it has a form of turning back on itself with solid street sides. However, the appearance of its yard becomes soluble and revealing. The house is on the ground floor, on the sideline of the property that encloses an inner courtyard in U form. The main rooms of the building are all organized for this inner courtyard. The living room, the entrance hall, the wardrobe and the shower with the toilet can be found in the street wing of the U-shape. The garage, the room for household and the pantry can be found in the side section of the U-shaped part. The kitchen-dining area is in this wing with an orientation to the inner courtyard. There are the bedrooms and the bathrooms connected to them and a toilet, as well as the connecting corridors in the part of the internal plot of the U shape.

 

The atrium terrace is developed for intimate relaxation and for a connection to the garden. It is protected from the street by the building, and open to the garden. The atrium is a terrace partially covered by tiles, partly covered by vegetation. It is separated by a covered terrace and the pool from the garden. The barbecue is under the covered terrace.

The house reflects duality in its use of materials. Its exterior facades are white plastered while the facades of the internal atrium facing the courtyard get anthracite grey fiber cement facade lining. The outer and the inner are separated this way and create two different worlds for the exterior onlooker and the inner dwellers. From the street, the openings appear only as holes, but they are completely open to the atrium and the building turns towards its inner life with large glazed surfaces.


Summer home in Siófok - architect: Tamás Berecz, Edit Katók - photo: Tamás Bujnovszky

 

Interior Design Specification

The interior designer’s profession has specialists: interior decorators, interior designers, interior stylists, decorators, designers, etc. These are fields that can be defined individually, but for us, they constitute the part of architecture creating our living space that is a complex thing, which cannot be separated by concepts. We try to design our houses in a way that we handle the building together with interior design and furniture design from the beginning. No matter how parallel the design process is to the architectural framework, which is made first, meaning that the elements of the interior design are usually placed and developed only in the second half of the building process.

This work was an interesting experiment because the customer's wish was that most of the furniture was made of concrete. And since the structure of the furniture was practically constructed at the same time as the structure of the building this parallelism of the design was even more present. The living room got a concrete structure in full with beds, sitting surfaces, a bar counter furthermore the dining counter of the kitchen, its table, the wall frame of the kitchen cabinet, the summer kitchen of the garden, the bathroom counter, and the bedroom beds. This way the house and the equipment were formed simultaneously, they were made ready at the same time. And space took shape at once.


Summer home in Siófok - architect: Tamás Berecz, Edit Katók - photo: Tamás Bujnovszky

 

This is a dream work for an architect but it is a great responsibility to face such a degree of permanence. This is to be solved by the felt pebbles of the living room which counteract their softness, warmth, colour and constant movement.

 

 

login to comment »