architecture : urban : visual culture

Home at the end of the city

Stacked columns, clean spaces, homogeneous colours and noble claddings characterize this new family home designed by Tóth Project Építésziroda. In the creation of the modest-looking, yet imposing residential building, usability and timeless materials were the key along with the distinction between spaces with different functions.

The intersecting cuboids separate the horizontally framed block into spaces for different purposes. The visually separated components made the creation of an atrium possible, meanwhile creating a playful optical illusion on the main façade by highlighting the cornice and the wall on the right. In contrast with the dominance of the white plastered surfaces the façade is covered with dark fiber cement cladding, while the interior features concrete tiles and wooden surfaces.


Home at the end of the city, Tóth Project Építésziroda, 2018., Photo: Bujnovszky Tamás

 

Beside the clarity of the interior surfaces, the most conspicuous is the pursuit of coziness and transparency. Entering through the portal situated in the middle of the north façade, through the atrium, you will see a woodland bordering the site from the south, to the right of which the common areas (kitchen, living room, study) and to the left, through a harmonious L-shaped corridor, the bedrooms can be reached. The reasonably connected sequence of spaces is joined to the garage, jacuzzi and gym in the basement by a glass-railed staircase.



Home at the end of the city, Tóth Project Építésziroda, 2018., Photo: Bujnovszky Tamás


 

The half-hidden doors and windows on all sides of the building (especially the almost unobtrusive skylight above the stairs) enclose the building in an exceptionally exciting play of light. The central idea of the building – experiencing the tranquillity and the timeless, permanent changing of nature – is conveyed in the most poetic way, besides the clear glass wall of the living room with a forest view, by the atrium with its glass walls on three sides. The tree standing here is partially invites the forest into the living space.

 

Tóth Project

 

 

login to comment »