architecture : urban : visual culture

Create in harmony - simple forms in Erdőhorváti

The pure harmony and silence of the place creates a perfect environment for the creative activities of an architectural studio or a community house. The extension's mass formation follows the clean design of the contemporary architecture. The new part's character [designed by Zsolt Sorosi, Éva Kálóczki]is provided by the further reflection of the existing/remaining roofing on the old part of building.

The nominated building is located in a quiet valley street of Erdőhorváti hidden in Zemplén. Based on folk legends and certain archival data, the settlement was founded in the 1200s after the Mongol invasion of Hungary at the request of Béla IV. Kistolcsva Creek is flowing in its rocky bed at the end of the land; beyond the stream the “Jewish ancient graveyard” hides quietly in the bushy with its coffin-like gravestones. 

The pure harmony and silence of the place as well as the closeness of nature creates a perfect environment for the creative activities of an architectural studio or a community house.





Based on the date carved into the main girder beam in the existing dwelling’s guest room, the old part of the house was built in 1850. It was shaped according to the simplicity characteristic of the local folk architecture: there is a porch in the middle, in front of which there is a two-oven furnace, two rooms with the same floor area on the porch’s right and left, and there is a pantry at the end of the treble unit. In the wall of the first and rear room next to the porch there are traces of a special furnace. The new part of the house connects directly to the existing/remaining building closing an angle of around 5 degrees because of the imitation of the land’s break.

The mass formation of the extension follows the clean design of the contemporary architecture, it forms the prism of the existing building’s cross-section pulled out in space. Its material use adapts to the materials of the existing building. The character of the new part of the building is provided by the further reflection of the existing/remaining roofing on the old part of building.





The extension and the existing building serve a common function. The meeting room and the archives are located in the old wing, while we have set up a technical room at the place of the pantry with renewable energy source. The toilet and the office room having the building’s main function are located in the extension. The high clearance of the office with its large glass surfaces provides natural lighting which is ideal for the office conditions. The office as the building’s most frequently used room is in the most favourable position from energy point of view due to its orientation to the garden. The final architectural objective is the traditional renovation of the old building with conventional technique respecting its age. There is a distinctive, sharp borderline on the roof with a glass surface turning to the side wall which separates the contemporary mass so that the old building’s proportion and design could remain enjoyable.

login to comment »