architecture : urban : visual culture

Competition entry for the 340 bed rehabilitation hospital in Hévíz

The proposed concept by Rutkai Pál András does not focus on rebuilding but on refurbishing the current infrastructure and rearranging it to a new entity. The all-new 340 bed rehabilitation hospital is an exception that not only fits into and respects its surroundings but creates a new highlight. 

Hévíz is one of the cornerstones of Hungarian spa culture. It’s rehabilitation hospital is located right next to the famous thermal lake that is aspiring to become a World Heritage site.

The current state of the hospital and the spa buildings cannot live up to the spa’s history and the healing qualities of the lake. A comprehensive redevelopment of the whole area could not only renew the outdated buildings but could give new identity to the site as well.



The spa lake has exceptional natural value. Protecting the lake from pollution while giving users controlled access was essential to the concept. We propose a system made up of rings around the lake with each zone representing stricter restrictions. The lake, the institutional zones and the protecting forests on the perimeter create a comprehensive system that lays the foundation for long term development. The backbone of the new transportation system of the site is an electric bus network that connects the institutional areas with the lake and the long-term parking. This solution allows for the complete separation of the road traffic from the protected site and connects the institutional areas in a flexible and cost efficient way.

 

 

The proposed concept does not focus on rebuilding but on refurbishing the current infrastructure and rearranging it to a new entity. The all-new 340 bed rehabilitation hospital is an exception that not only fits into and respects its surroundings but creates a new highlight. The new building consists of 3 hotel wings and an adjacent service wing. Access to the new hospital is through the west, service wing that leads to the multi-level, east-west, main concourse. This area brings in life to the spaces and provides easy access to the functions that enhance the hospital stay, such as a chapel, exhibition space, cinema, hairdresser or sports rental. Community spaces are located in each tower north of the main corridor, opposite of the patient units. These spaces are shared by all of the units and allow for maximum flexibility and efficient use of space.

Units are southwards from the concourse and benefit from natural light throughout the day. The required 340 beds were distributed into 10 patient units. Each unit can be divided into a 9 room west and a 10 room east compartment and has 4 accessible patient rooms.

Nurse station were strategically located, keeping in mind:

  • central location to have all patient rooms within even distances
  • visual control of the unit entrance
  • the beneficial effects of natural daylight and greenery

 

 

Shading of patient rooms is provided by moveable perforated panels. The system not only brings a variable and controllable solution for the patients but keeps the facade of the hospital ever changing and animated, eliminating the institutional atmosphere. Sustainability solutions include a rooftop solar array, extensive rainwater harvesting, passive shading design and a simplified thermal envelope to minimize heat loss.

Pál András Rutkai

 

login to comment »