architecture : urban : visual culture

Clean-cut Landmark - Ericsson House

Designed by László Szerdahelyi and József Pesti (Aspectus Architect), the new Ericsson House is the new member of the already monumental university district in Buda, at the riverbank of Danube. The building assimilates into its built environment as its neverending glass surface has become a true landmark.

Development

The new Ericsson House in Hungary, developed by WING, is a workplace of outstanding quality, which is also a new landmark on Buda’s riverbank, as well as an R&D center that serves an important role in the national economy. The new headquarters building also showcases the industry’s latest high-tech solutions and has LEED Gold certification making it one of the greenest office buildings in Hungary.

Ericsson Hungary leases the new building through a long-term agreement. The six-story building is tailored specifically to suit the needs of the tenant. The building was designed by Aspectus Architect under the joint command of László Szerdahelyi and József Pesti.

The new office building has a total area of 24,000 sqm. It is located on the bank of River Danube in the near vicinity of two prominent Hungarian universities, Budapest Technical University, and Eötvös Loránd University. Beyond office space, the Ericsson House features one of the Swedish company’s largest research and development centers, one of Hungary’s largest and most advanced server rooms, and Ericsson’s innovation workshop, the Ericsson Garage. The building also has a large restaurant and café, a conference center, a small doctor’s office with waiting room, terraces with a view, green inner-courts and 540 parking spaces and facilities for storing 250 bicycles in a four-level underground parking garage.


Ericsson House - architects: László Szerdahelyi, József Pesti - photo: Tamás Bujnovszky

 

Architecture

The elliptical main body of the six-story building is closed off by bastion-like parts in each of the four corners, which are two stories lower than the central body. The symmetrical body provides a very effective layout, with one central axis in each of the two directions. Two main entrances and two elevator blocks were created. At the center, the two axes intersect in a wide and bright area, covered by a glass roof, which allows the whole building and also gives the sky visibility. All this is accomplished via a glass-covered indoor yard on the ground floor with an iconic large tree.

There are various terrace connections towards the atrium on the first and second floors: this makes the whole inner world open in the vertical direction. On the fifth floor, an almost contiguous terrace ring is formed on the roofs of the bastions around the elliptical core of the building. The various roof planes are covered by green roof systems.


Ericsson House - architects: László Szerdahelyi, József Pesti - photo: Tamás Bujnovszky

 

 

The facade design is markedly different from the brick/glass solutions, common in the surrounding area. The same applies to the colour scheme. The brick/wall effect is broken by the appearance of metal. The whole facade forms one plane, without any ledges or salient edges, so those sitting behind the large surfaces are protected in part by the multifunctional glass surfaces, and in part by the shading lamellae hidden between two glass panels.

László Szerdahelyi, József Pesti

 

 

login to comment »