architecture : urban : visual culture

Budai Park Tennis Club in Budapest

Marozsán Máté's goal was to design a building complex which gives us an opportunity in our busy world to spend our free time in a place where after the long days the body and soul could freshen outdoors.

Choice of the location

Choosing the location of the sports facility, I focused on not to reduce the relatively few green surfaces in Budapest but to increase it. So I thought the Park Tennis Club located in the garden of Lake Feneketlen offered the appropriate location.

After studying the place I decided to rebuild the more than 100 years old facility. The new Budai Park Tennis Club I designed continues to provide an opportunity for the training of professional players and the tennis lovers to spend their free time in a pleasant environment. The new building complex ensures the proper conditions for smaller tournaments and the more effective functional solutions of the building increases the green surface around the lake by approximately 4000 m2.


the chosen location



Lake Feneketlen

Lake Feneketlen and the surrounding park is one of Budapest’s most iconic park which is located in the heart of the district XI. between Kosztolányi Dezső square and Villányi Street.

Architectural concept

The priority of the design concept was to relocate the current parking area out of park and thereby increase the green surfaces. In addition, I wanted to create a closed unit, which parallels the traffic through Fadrusz Street. The main building of the sport center which is more than 1000 m2 was placed in line with Villányi Street. I placed the new parking area beside the main building. In this way, the east side of the park could be divided into two almost identical zones.


concept



The main building and the U shaped spectators’ area involving the two competition courts and the nine training courts are located in the first zone next to the Fadrusz Street. The parking area and the newly created approximately 4000 m2 functional green surface are located in the other zone, where outdoor exercise lovers could feel like home.

Functional design

Designing the shape of the building the 3 to 3.6 m height difference between Villányi Street and Bartok Béla Street creates an exciting problem to solve. It was a challenge to use the altitude difference, so the buildings's functional layout has been designed that the rooms for the athletes (changing rooms, toilets, showers gym) take place at the same level as the court. The upper mass offers a welcoming entrance to everybody.

The primary staircase to bridge the altitude difference is located in the hall of the main building, however I had to create a path between Villanyi Street and the park for people crossing the area outside the building. In the first phase of the plan this staircase was located out of the building, but I felt exciting to involve the steps in the main mass so it could act as a filter, since the secondary entrance is located on the route designated by the staircase. I placed two spectators’ stands on the east and west side of the U-shaped wing.


layout



On the east stand the playfully shifted concrete steps and green surfaces result a spectacular, still balanced interplay.

Material usage

Choosing the materials of the façade I kept in mind the aesthetic aspects, the function, the environment and the durability.

Using wood, glass and copper cladding I combined the modern and the traditional architectural materials. The correct ratio of the materials used on the façade ensures the simple temperance of the facility emphasising the elegance of the tennis game. These three materials creates the visual proportions of the facades, breaks the mass of the building and provides dynamism.

The curtain wall ensures the visual connection between the main building and the tennis courts. The warmth of the wood creates the natural feeling of the building and provides harmonious relationship with the environment.

Interior architecture

While designing the building my purpose was to keep it simple and practical. The materials used on the interior surfaces contrasts the ones used on the exterior surfaces. Bright colors, rough surfaces dominate. The polished concrete floors, the concrete counters, the wood paneling and the leather seats create a vibrating impact. The white painting of the walls and the ceiling highlight the elegance of the concrete.


visualization



Garden design

The tree line of Villányi Street is left untouched. The different colors of the ornamental grasses and the lawn provides tranquility, joy and playfulness while the lavender fields give energy and dynamism to the garden. Designing the park, my goal was to create a community place giving an opportunity to relax, to walk and to exercise using the outdoor machines.


visualization



Mate Marozsan


login to comment »