architecture : urban : visual culture

Between Two Worlds

The design area housed a significantly rundown service centre, with numerous cars running and parking almost every hour of the day on an asphalt pavement all along the beautiful alleyway. The area was meant to be more than that. The building was designed by Miklós Marosi.

The design area housed a significantly rundown service centre, with numerous cars running and parking almost every hour of the day on an asphalt pavement all along the beautiful alleyway. The area was meant to be more than that. Budapest XIII. District Mayor's Office aimed to revitalize the site with its special district features, located on the border of a several thousand housing estate and a small town. Public opinion research was conducted to learn the public and entrepreneurial needs, which served as a program of a restricted design competition.


The Klapka-Centre Service House, Budapest, Archiect: Marosi Miklós, 2018., Photo: Palkó György


In the immediate vicinity of the area there are children's institutions and sports facilities, and the commercial supply of the population of the area is not satisfactory enough. So, it is reasonable to create a „small centre”, reflecting a modern, ambitious architectural-gardening micro environment giving the quarter a unique image.

The worldwide expansion of city-side plazas has broken, and merchants are increasingly seeking to locate their customers, as they have always been, resulting in busy, urban shopping streets, passages, and centres of settlements. We would like to create something like this on the border of these two settlements, to serve as a model for the countless areas of the capital city with similar problems.

 


The Klapka-Centre Service House, Budapest, Archiect: Marosi Miklós, 2018., Photo: Palkó György


The present plan is the processing and further planning of the first prize winning plan of the 2012 design competition. The plan received a lot of publicity with the 2012 MEDIA award. The planned installation is a cellar, a ground floor and a 4-storey, 5-storey, wedge-shaped building with 100 parking spaces, commercial-service units, medical surgeries and 33 flats. and the spatial composition of a grocery store and small shops placed in the belly of the green “hill”.

The passage or shopping street between the two mass elements, narrowing and then expanding into a square, intersects the area diagonally, shortening the footpath between Tüzér and Kassák streets, forming a meeting point, allowing all forms of outdoor activities.


The Klapka-Centre Service House, Budapest, Archiect: Marosi Miklós, 2018., Photo: Palkó György


 

The "hill" can be a favourite playground for children at any time of the year, and its small slope does not endanger the youngest. Its ideal orientation makes it an optimal sunbathing area and its green surface creates a park of considerable size in the urban structure of Budapest.

August 2019

Miklós Marosi

Széchenyi and Ybl award winning architect

 

login to comment »