architecture : urban : visual culture

Asymmetric Treehouses in Noszvaj

Gábor Fábián and Dénes Fajcsák (arkt studio) took on the lovely task to design treehouses in the lush forest of Noszvaj near Eger. The minimally interventional structures provide for calmness and isolation, which lets the atmosphere of the forest take over.

The narrow plots which are perpendicular to the lake bank are sited on the steep hillside. Because of these given circumstances, we placed the holiday units at a five-metre difference in level to each other. 

Their position on the building site was chosen carefully, so they would be as far from each other and from the thicker trees as possible. All the houses are reached from a higher level of land through bridges. A track made of rail sleepers connects the bridges with the lake and with each other. 


Treehouses in Noszvaj - architect: Gábor Fábián - photo: Péter Benke


In order to ensure that the guests of the lodges wouldn't bother each other, we positioned the fronts of the buildings in the same direction looking at the lake.
The height of the buildings is maximised in 6 metres by the local authorities. To balance out the height differences due to the skew edge we put terraces covered by pergola roofs on the lower side.


Treehouses in Noszvaj - architect: Gábor Fábián - photo: Péter Benke


The original look of the buildings from the fact that it is standing on legs. The big opened space with the terrace and the jacuzzi lowered in the ground give a distinctive asymmetric look to the treehouses.

In addition, the most important aim was to fit the buildings perfectly into nature with minimal intervention, so they are hidden between the trees growing on the grounds.



This helps to reach the smallest cubature possible in the sense of layout and construction. The main characteristics of the buildings are the amount of wood used for them.

arkt studio 

 

login to comment »