architecture : urban : visual culture

A renewable house in Szentendre

The architectural concept clearly separates the parts of the old house that would be kept, and the new part of the building that follows an inner-functionality order. Appearance of the house is based on the blending of two worlds.

present...

Currently, on the steep plot with a beautiful view of the Danube there is an uninhabited house built in the early 1980s. It is in very bad condition and has an unusable layout. The house totally ignores the conditions of the terrain. It was designed to be built on flat ground but instead was built on a hillside. Living areas are only on the second floor. The ground floor is for storage and a garage. The goal of the customer couple was to economically construct a low-energy consuming, ecologically-friendly detached family house with clear, modern shapes. The house would serve a family for decades with changing needs. They also wanted to keep as much as possible of the old building.




future...

The parts of the current building that would be kept will be dominated by white, plastered perpendicular walls and perforated architecture. The newly constructed additional parts will be characterised by a low angle rooftop, anthracite, doors and windows from bottom to top. The three floors are separated by functionality: on the ground floor are open areas for guests, and on the second floor private areas for the family. On the roof level is a study room or guest room with great views. The system of the building is defined by two axes. The horizontal axis of the ground floor connects the different community areas (inner rooms, transient places, terraces, garden, et cetera) that could give place for different activities (leisure, dining and welcoming guests) simultaneously but also separately. The design of the vertical axis will give a visual connection between the floors including the garden. At the meeting point of the axes a bright lobby is designated as the heart of the house.

 

login to comment »