architecture : urban : visual culture

A Milestone Brightening Up

The members of Mérték Studio drew their inspiration from the mesmerizing experience of the Nordic Light, as the office block carries the same name. This natural phenomenon is reflected on the facades of the building as a live sensation unfolds as we look at the facades.  

The concept of Nordic Light office block is based on motion and live experience, as a deliberate choice made by designers. Architects from Mérték Stúdió made use of parametric design methods to create the gentle irregular arches of the delicately cut glass plates, implanted in rows of glass lamellas on the main facade. The system of lamellas placed in front of the glass front, where the non-transparent overlaps with the transparent to solve the sharp contours of the building. This makes the observer of the building uncertain about unambiguously perceiving the borders between the building and the horizons of the sky.

Designers took several steps to create the winding mass forms, starting from the block and its wider context. By retracting the top level and carving off the mass at certain points, they actually tuned the building in to harmonize with the fabric of the city: the exterior surfaces adjust to the rhythm of the existing rows of houses in the street. Answers to the expectations of work-place welfare and well-being as the objectives of the investor involve the immediate urban context of the project, as human beings’ niches and man-made environments. Besides the inner garden, the upper levels also possess green roofs from where there are views of yet another layer of this urban context: the block offers a panoramic view of the adjoining highrise with tall roofs with alternating planes with a unique rhythm. The roof expanse was designed to invite as much greenery as possible by making use of all the positive effects it offers, including its impact on the inner and outer microclimate of the building.

Answers to the expectations of work-place welfare and well-being as the objectives of the investor involve the immediate urban context of the project, as human beings’ niches and man-made environments. Besides the inner garden, the upper levels also possess green roofs from where there are views of yet another layer of this urban context: the block offers a panoramic view of the adjoining highrise, with tall roofs, alternating planes and a unique rhythm. The roof expansion was designed to invite as much greenery as possible by making use of all the positive effects it offers, including its impact on the inner and outer microclimate of the building.

Mizsei Anett

 

 

Aliplast

login to comment »